cropped-otsake_vol2_kenno.jpg

VOL.2 UUTISKIRJE 1/2015

Hei!

Silmiesi edessä on Yhteisötaide Vol.2 -verkoston ensimmäinen uutiskirje. Se pitää sisällään tietoa muun muassa VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaalista, soveltavan taiteen YAMK-koulutuksesta Turussa, Grassroot Art & Solutions -seminaarista Oulussa ja Kokemäenjoen merkitystä Porille ja porilaisille tutkivasta Urban Fishing-projektista. Lisäksi kirjeessä on tietoa tekijöille suunnatuista tiedonjakamisen ja kollegiaalisen kanssakäymisen työkaluista, joita kehitetään toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Uutiskirjeen voit tilata tai perua lähettämällä viestin osoitteeseen yhteisotaidevol2@gmail.com. Samaan osoitteeseen voit jatkossa lähettää vinkkejä ja uutisia tapahtumista, avoimista hauista, koulutuksista ja muista yhteisötaiteen kentän ajankohtaisista kuulumisista. Lämpimästi tervetuloa mukaan ja osallistumaan!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

1) KOULUTUKSET:

Lisähaku 13.-18.8.2015:
Kulttuurialan ylempi AMK, soveltava taide
Turun AMK / Taideakatemia

Kulttuurialan YAMK-tutkinto vastaa kulttuurityöelämän uusiin tarpeisiin. Tarvitaan tekijöitä, jotka pystyvät joustavaan työskentelyyn uudenlaisissa toimintaympäristöissä ja moniammatillisissa ryhmissä. Vahvan substanssiosaamisen lisäksi tarvitaan luovaa osaamista, joka soveltaa, avaa uusia uria ja kokeilee ennakkoluulottomasti.

Hae mukaan Soveltava taide (kulttuurialan ylempi AMK) -koulutukseen lisähaussa 13.-18.8.2015. Lisähaun sähköinen hakulomake aukeaa 13.8.2015 ja haku päättyy 18.8.2015 klo 15. Lisäksi hakijan tulee tehdä ennakkotehtävä.

Lisätietoja koulutuksesta: www.turkuamk.fi/fi/tutkinnot-ja-opiskelu/tutkinnot/kulttuurialan-ylempi-amk-soveltava-taide

HAKU 23.8.2015 ASTI:
Osallistavan taiteen tuotannon täydennyskoulutus /
hyvinvoinnin välitystoimisto
JYVÄSKYLÄ, LAPPEENRANTA JA TURKU

Hyvinvoinnin välitystoimisto -hanke järjestää lukuvuoden (18.9.2015 – 14.5.2016) mittaisen osallistavan taiteen tuotannon täydennyskoulutuksen kulttuurin ja hyvinvoinnin ammattilaisille.  Jyväskylässä, Lappeenrannassa ja Turussa käynnistyvässä koulutuksessa taiteen soveltavaa käyttöä tarkastellaan liiketoiminnallisesta näkökulmasta. Koulutus on osallistujille maksutonta. Lisätietoja hankkeesta sekä hausta sivuilta http://hvvt.fi/koulutus.php

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

2) TAITEILIJA- JA TEOSHAut:

Teoshaku 15.6.-31.8.2015:
Sata kohtaamista, Turun seutu

Turun seudun kuntien kulttuuritoimijoiden ja alueen taiteilijoiden toteuttama Sata kohtaamista tarkastelee satavuotiaan Suomen monimuotoisuutta yhteisötaiteen keinoin. Vuosien 2016-2017 aikana toteuttava laajamittainen yhteisötaideteos tekee näkyväksi eri ihmisten ja paikallisyhteisöjen kohtaamisen ja kanssakäymisen Turun seudulla.

Varsinaissuomalaisille taiteilijoille, työryhmille ja yhdistyksille suunnattu haku on avoinna 15.6.-31.8.2015. Lisätietoja: www.yhteisotaidevol2.net/2015/06/19/satakohtaamista/

Valtakunnallinen teoshaku 26.6.-31.8.2015:
Yhteisötaiteen triennaali VASTAAN+OTTO

Ensimmäistä kertaa vuonna 2016 järjestettävä yhteisötaiteen triennaali avaa laajan näkymän taiteeseen, jonka lähtökohtana on ihmisten välinen kohtaaminen, vuorovaikutus ja yhteistyö. Teemalla VASTAAN+OTTO viitataan sekä vastaanottamisen ja vieraanvaraisuuden että vastustamisen ja vallankäytön kysymyksiin.

VASTAAN+OTTO levittäytyy länsirannikolle keväästä alkukesään 2016. Tapahtumapaikkakuntia ovat Helsinki, Kemiönsaari, Turku, Mynämäki, Rauma, Pori ja Vaasa. Triennaali pitää sisällään taiteilijavierailuja, keskusteluita, teospresentaatioita sekä tapahtuma-aikana rakentuvia teos- ja ohjelmakokonaisuuksia, jotka valitaan avoimen haun kautta.

Suomessa asuville ja toimiville taiteilijoille, työryhmille ja yhteisöille suunnattu teos- ja ohjelmahaku on avoinna 26.6.–31.8.2015. Haun kautta voi jättää teos- tai ohjelmaehdotuksen Turkuun, Kemiönsaarelle tai Poriin.

Triennaalin järjestävät Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Lisätietoja triennaalista ja avoimesta hausta: www.yhteisotaidevol2.net/vastaanotto-reception/

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

3) tapahtumat:

URBAN FISHINGkalastus kaupungissa online-näyttely, 5.7.2015-

Urban fishing – Kalastus kaupungissa online-näyttely syntyi samannimisestä kurssista, jonka aikana kuusi Aalto-yliopiston taiteen opiskelijaa tutki kalastusta ja Kokemäenjoen merkitystä Porille ja porilaisille. Näyttely tarkastelee kaupunkikalastusta ihmisten ja joen välisenä suhteena viiden erilaisen taiteellisen teoksen kautta. Tutustu teoksiin  sivuilla: http://www.researchcatalogue.net/view/140073/140074

21.-22.8.2015 Grassroot Art & Solutions, Oulu

Tapahtuma peruttu sairastapauksen vuoksi! Englantilainen yhteisötaiteenkeskus Littoral Art Trust saapuu elokuussa Ouluun Kulttuurivoimala ry:n ja Paikallisuus vahvuudeksi -yhteisötaiteen verkoston vieraaksi. Järjestämme yhteistyössä “Grassroot Art & Solutions” yhteisötaiteen seminaarin ja työpajan 21.-22.8. 2015. Lisätietoja sähköpostitse kaisa.kinnunen@kulttuurivoimala.fi,
www.kulttuurivoimala.fi

29.8.2015 Vol.2 -keskustelucafé, Turku

Vol.2 -verkoston keskustelusarja jatkuu kesätauon jälkeen. Järjestyksessä kolmas Vol.2 -keskustelucafé järjestetään lauantaina 29.8.2015 klo 12-14 Turun kirjakahvilassa, os. Vanha Suurtori 3.

Keskustelun teema “Kieli, valta ja kolonisaatio” herättää kysymyksiä siitä, minkälaisia valta-
rakenteita ja arvoasetelmia kielen avulla luodaan ja miten sanavalinnoilla vaikutetaan ihmisten väliseen kohtaamiseen. Keskustelun alustaa tanssija-tutkija Kirsi Heimonen. Tilaisuus on maksuton, lämpimästi tervetuloa!

elävä pori-hanke 1.2.2015 – 31.1.2018, PORI

”Elävä Pori – innovatiivinen yhteisöllinen tiedonmuodostus kaupunkitilan kestävän kehityksen resurssina” on Aalto-yliopiston Taiteen laitoksen ja Turun yliopiston Maisemantutkimuksen EAKR-rahoitteinen yhteishanke 1.2.2015 – 31.1.2018.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa kaupunkikehityksen innovaatioalusta keräämällä, yhdistämällä ja jakamalla uudella tavalla eri tutkimusalojen ja eri osallisryhmien kaupunkitilaa koskevaa tietoa. Innovaatioalustan keskiössä on yhteisöllinen tiedonmuodostus, joka perustuu osallisryhmien aktivointiin ja kokemuksellisen tiedon jakamiseen. Porin kaupunki toimii innovaatioalustan rakentamisen Living Lab’ina. Hankkeen kuulumisista saat tietoa Elävä sivuilta https://elavapori.wordpress.com/

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

YHTEISÖTAIDE VOL.2 -VERKOSTO

Mistä on kyse?

Valtakunnallinen Vol.2 -verkosto on yhteisötaiteeseen keskittynyt tiedonjakamisen ja ajatustenvaihdon kanava. Verkoston tavoitteena on sanoin ja teoin luoda ajankohtainen katsaus yhteisötaiteen kentän tapahtumiin ja tekijöihin sekä tarjota työkaluja kollegiaaliseen kanssakäymiseen ja kriittiseen keskusteluun.

TYÖKALUJA, Tiedotusta ja kanssakäymistä

Kesällä 2015 avattu Vol.2 -verkkosivusto www.yhteisotaidevol2.net pitää sisällään mm. blogin, joka on tarkoitettu esimerkiksi tapahtumatiedotukseen, taiteilija- ja teosesittelyihin sekä keskusteluun.

Sivustolla julkaistaan myös kolme kertaa vuodessa Vol.2 -verkkolehti, joka lähestyy yhteisötaidetta eri teemojen kautta. Ensimmäinen lehti ilmestyy elokuussa 2015 ja sen teemana on “Kohtaaminen”.

Verkkosivuston tueksi ja vapaampaa, vikkelämmin reagoivaa keskustelua varten on
perustettu Facebook-ryhmä, johon voi liittyä mukaan osoitteessa https://www.facebook.com/groups/865700833510067/

Ajankohtaisten asioiden kattaus löytyy myös uutiskirjeestä, joka julkaistaan verkkolehden kanssa vuorotellen, noin kolme kertaa vuodessa.

Sähköisten tiedotus- ja keskustelukanavien lisäksi Vol.2 järjestää paikkakuntakohtaisia ja valtakunnallisia tapaamisia, luentoja, työpajoja ja keskustelutilaisuuksia.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Lisätietoja:

Vol.2 -verkosto on avoin kaikille ja sen toiminta kehittyy tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Tule siis mukaan, jaa kokemuksesi, esitä mielipiteesi, ehdota uutta, osallistu valitsemallasi tavalla tai toisella!

Verkoston koordinaattoreina toimivat yhteisötaiteilija Pia Bartsch (Koneen säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi) sekä yhteisötaiteen läänintaiteilija Suvi Solkio (Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste).

YHTEYSTIEDOT:

VOL.2 -verkoston yleinen sähköpostiosoite on yhteisotaidevol2@gmail.com.  Lisäksi kysymysten ja ehdotusten tiimoilta voit olla yhteydessä koordinaattoreihin:

Suvi Solkio
yhteisötaiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Lounais-Suomen aluetoimipiste
email: suvi.solkio@minedu.fi
Pia Bartsch
yhteisötaiteilija
Saaren kartano, Koneen Säätiö
email: pia.bartsch@koneensaatio.fi