otsake_vol2_kenno

VOL.2 UUTISKIRJE 1/2016

Hei

ja ilahduttavaa uutta vuotta kaikille! Yhteisötaide Vol.2 -verkoston uutiskirjeestä 1 /2016 löydät tietoa muun muassa huhtikuisista IHME-päivistä, joiden myötä lanseerataan myös yhteisötaiteen triennaali VASTAAN+OTTO. Lisäksi kirjeessä on tapahtumatietoja, vinkkejä erilaisista mahdollisuuksista yhteisötaiteen kentän toimijoille sekä pieni taiteilijanäkökulmien kooste yhteisöjen parissa työskentelystä.

Uutiskirjeen voit tilata tai perua lähettämällä viestin osoitteeseen yhteisotaidevol2@gmail.com. Samaan osoitteeseen voit jatkossa lähettää vinkkejä ja uutisia tapahtumista, avoimista hauista, koulutuksista ja muista yhteisötaiteen kentän ajankohtaisista kuulumisista. Ajankohtaisia aiheita, meiltä ja muualta nostetaan esiin myös Facebookin Yhteisötaide VOL.2-ryhmässä.

Kysymysten ja ehdotusten tiimoilta voit olla yhteydessä myös VOL.2-verkoston koordinaattoreihin:

Suvi Solkio
yhteisötaiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Lounais-Suomen aluetoimipiste
email: suvi.solkio@minedu.fi
Pia Bartsch
yhteisötaiteilija
Saaren kartano, Koneen Säätiö
email: pia.bartsch@koneensaatio.fi

 1) TAPAHTUMAT

IHME-PÄIVÄT
1.-3.4.2016
@ VANHA YLIOPPILASTALO, HELSINKI
www.ihmefestival.fi

IHME-päivät tarjoaa 1.–3.4. monipuolisen kattauksen keskusteluja, musiikkia, videotaidetta ja työpajoja. Uutta IHME-päivillä ovat kipinöivät manifestit, joita kuullaan alkuilloissa.

  • Yleisön toiveesta Vanhalla Ylioppilastalolla on koko viikonlopun ajan esillä taidenäyttely – Marie-Louise Ekmanin popnaivistista grafiikkaa Tensta konsthallin tuottamana. IHME esittää Vanhalla myös Ekmanin taidekoulun dynamiikkaa kuvaavan Målarskolan-tv-sarjan.
  • Perjantain 1.4. teemana on taide ja yhteisöt, josta ajatuksiaan avaavat niin taiteilijat, tuottajat kuin rahoittajatkin. Tapahtuman aloittaa Taiteen edistämiskeskuksen järjestämä Taike-päivä.
  • Lauantaina 2.4. keskitytään Kateřina Šedán Ratikkasoittajien kiertueeseen taiteilijakeskustelun ja tulkintojen innostamana.
  • Sunnuntaina 3.4. kysymme, mitä taiteilijat tekevät ja kuinka taideteos syntyy. Suositussa IHME-maratonissa omasta työskentelystään kertovat mm. Hans-Christian Berg, Teija & Pekka Isorättyä ja Sanna Kannisto.

Tutustu koko ohjelmaan IHMEen sivuilla!

YHTEISÖTAITEEN TAIKE-PÄIVÄ
1.4.2016
@ VANHA YLIOPPILASTALO, HELSINKI
www.taike.fi & www.vastaanplusotto.fi

Mihin yhteisötaide sijoittuu nykytaiteen ja erityisesti visuaalisen taiteen kartalla? Minkälaisissa ympäristöissä ja yhteisöjen parissa taiteilijat toimivat? Mikä motivoi monialaiseen yhteistyöhön ja mitä siitä syntyy? Minkälaisia ajatuksia yhteisötaide herättää rahoittajatahoissa? Muun muassa näistä aiheista keskustellaan Taiteen edistämiskeskuksen järjestämässä Yhteisötaiteen Taike-päivässä.

Työskentelyään ja toimintatapojaan avaavat muun muassa Arkipelag Workshop ry, taiteilijavierasohjelma RaumArs ry, kuvataiteilija Timo Tähkänen, taiteilijaduo Tärähtäneet ämmät, kuvataiteilija Susana Nevado,  m-cultin toiminnanjohtaja Minna Tarkka, yhteisötaiteilija Pia Bartsch , tutkija Pia Hovi-Assad Turun yliopiston maisemantutkimuksen koulutusohjelmasta sekä seniori- ja vanhustyön toimialajohtaja Mona Särkelä-Kukko Suomen Setlementtiliitto ry:stä. Rahoittajatahoista mukana ovat Taiteen edistämiskeskus, Koneen Säätiö, Svenska Kulturfonden ja Suomen Kulttuurirahasto.

Taike-päivä järjestetään perjantaina 1.4.2016 kello 11 – 15 Vanhalla Ylioppilastalolla, os. Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki. Tilaisuus avaa kevätkesällä 2016 länsirannikon kaupunkeihin levittäytyvän VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaalin ja on osa IHME-päivien ohjelmaa.
Tervetuloa sekä kuulolle että keskustelemaan! Lisätietoja päivän ohjelmasta: www.vastaanplusotto.fi // yhteisötaiteenpäivä

VASTAAN+OTTO 2016
YHTEISÖTAITEEN TRIENNAALI
1.4.-5.6.2016
HELSINKI-KEMIÖNSAARI-TURKU-MYNÄMÄKI-RAUMA-PORI-VAASA
www.vastaanplusotto.fi

Ensimmäistä kertaa vuonna 2016 järjestettävä yhteisötaiteen triennaali avaa laajan näkymän taiteeseen, jonka lähtökohtana on ihmisten välinen kohtaaminen, vuorovaikutus ja yhteistyö. Teemalla VASTAAN+OTTO viitataan sekä vastaanottamisen ja vieraanvaraisuuden että vastustamisen ja vallankäytön kysymyksiin.

Länsirannikon kaupunkeihin (Helsinki, Kemiönsaari, Turku, Mynämäki, Rauma, Pori ja Vaasa) levittäytyvä triennaali pitää sisällään taiteilijavierailuja, keskusteluita, teospresentaatioita ja tapahtuma-aikana rakentuvia teos- ja ohjelmakokonaisuuksia. Triennaalin järjestävät Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste yhteistyössä paikallisten toimijoiden, taiteilijoiden ja yhteisöjen kanssa.

Triennaalin koko ohjelmisto julkaistaan helmikuun 2016 lopussa. Seuraa tapahtuman kuulumisia sivuilla www.vastaanplusotto.fi ja Facebookissa facebook.com/yhteisotaiteentriennaali

2) NÄYTTELYT yms.

LIIPOLAN VALOTEOS
11.2.2016 klo 18–20
Lahden Liipolan kaupunginosa, Ostoskatu 1:ssä sijaitsevan kerrostalon julkisivun ikkunoissa

Kerrostalon ikkunat värittävät pimeää iltaa. Tule katsomaan tai aja ohi! Kuvataiteilijat Anna Turunen ja Anne Roininen toteuttavat osallistavan valotaideteoksen yhdessä kerrostalon asukkaiden ja Liipolan asuinaluehankkeen kanssa. Asukkaiden koti-ikkunat valaistaan sisältäkäsin yhtäaikaisesti eri värein, kuvin ja videoin. Yleisö kutsutaan ulos katsomaan talon värikkääksi muuttunutta ulkoasua. Kerrostalo sijaitsee bussilinjan nro.1 varrella, joten valoteoksen voi kokea myös bussista katsomalla.

MINÄ HALUAN EHDOTTOMASTI PUNAISTA?
Asukkaat tavoitettiin mukaan yhteiseen valotaideteokseen kiertämällä kerrostalossa ovelta ovelle. Toteutukseen innostuneiden asukkaiden kanssa suunniteltiin yhdessä koteihin tuleva valaistus. Asukkaat valitsivat ikkunoihinsa itselle mieluisia värivaloja, kuvia tai videoita. Kuva-aiheet välittävät erilaisia tunnelmia sekä kertovat asukkaiden kiinnostuksen kohteista ja harrastuksista. Valoteokseen osallistui noin 40 talon asukasta.

VALO-INSTALLAATIOITA MYÖS RAPPUKÄYTÄVISSÄ!
Liipolan monitoimitalo Onnissa järjestettiin työpaja valoteokseen osallistujille. Työpajassa saattoi kokeilla eri vaihtoehtoja oman kodin ikkunoiden toteutukseen. Osallistujat innostuivat myös aktivoimaan kerrostalonsa kerhohuoneen uudestaan käyttöön. Kerhohuoneessa syntyneet teokset tulevat osaksi valoteosta, kun valaisu levittäytyy asunnoista rappukäytäviin.
Launeen nuorisotalo näyttäytyy myös rappukäytävissä. Nuoret ovat ohjaajiensa avulla suunnitelleet ja toteuttaneet teoksia osaksi valoteosta. Toteutuksessa on ollut mukana 5 nuorta.

Lisätietoja:
valolinna@gmail.com /  valolinna.net / Facebook-tapahtuma

12593643_479208712280395_8700958801431421392_o

Sara Rapo: vankilataideprojektin näyttely
15.2-26.2.2016
Asematila, Kylätie 25 A3, 00320 Helsinki
www.sararapo.com

1491842_orig

3) projektit ja hankkeet

TEIJO
Tee itse taidetta ja osallistu -hanke
Pirkanmaa

TEIJO -hankkeen keskiössä on lastensuojelun piirissä olevien lasten ja nuorten, erityistä tukea tarvitsevien aikuisryhmien sekä laitoksissa asuvien ikäihmisten osallisuuden lisääminen ja hyvinvoinnin monimuotoinen tukeminen esimerkiksi sirkuksen, tanssin, teatterin, kuvataiteen ja musiikin keinoin.

TEIJO vie taidetta laitoksissa ja hoitolaitoksissa asuvien sekä laajojen tukipalvelujen piirissä olevien ihmisten elämään. Eri taiteenalojen taiteilijat työskentelevät laitoksissa erimittaisissa projekteissa ja residensseissä. Taiteilijoiden ja taidetoiminnan mukanaan tuomat uudet ja erilaiset lähestymistavat rikastuttavat laitoksissa asuvien elämänpiiriä. Projektissa on mukana neljä kulttuurialan ja yhdeksän sosiaali- ja terveysalan yleishyödyllistä toimijaa Pirkanmaalta.

Lue lisää hankkeesta kulttuurikeskus PiiPoon sivuilta  ja kurkkaa TEIJO-blogista esimerkiksi mitä ajatuksia yhteisötaide herätti  Pirkanmaan senioripalveluissa!

4) MAHDOLLISUUKSIA

Serlachius-residenssi myös yhteisötaiteilijoille

Serlachius-residenssi on Serlachius-museoiden ja Mäntän kuvataideviikkojen ylläpitämä vierasateljee kuvataiteiden parissa työskenteleville luovan alan ammattilaisille.
Residenssiaikana voi keskittyä omaan luovaan prosessiin, mutta se tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen paitsi paikallisten ihmisten, myös residenssivieraiden ja Mäntän taideinstituuteissa työskentelevien ihmisten kanssa. Lisäksi mm. tuotantoresidenssi tarjoaa hyvät mahdollisuudet muun muassa yhteisötaiteilijoiden työskentelyyn ja sen myötä voidaan huomoida erityisesti paikalliset asukkaat. Haku residenssiin on helmikuussa, lue lisää Serlachius -museoiden sivuilta.

YHTEISÖTAIDETTA @ TAIDE- JA MUSEOKESKUS SINKKA
KERAVA

Taide- ja museokeskus Sinkan toimijat hakevat aktiivisesti sekä yhteistyökumppaneita että rahoitusta erilaisiin yleisöä osallistaviin projekteihin ja hankkeisiin. Keravan taidemuseon yksi keskeisistä toimintatavoista on luoda yhteyksiä taiteilijoiden ja erilaisten yhteisöjen ja yleisöjen välille. Yhteisötaiteen avulla pyritään saamaan näkyvyyttä erilaisille ryhmille ja heitä kiinnostaville tai muuten ajankohtaisille asioille. Käynnissä olevista ja menneistä projekteista voit lukea Sinkan sivuilta.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut osallistumaan tai tulemaan mukaan toimintaan. Museolehtori Laura Kauppinen, 040 318 3436, laura.kauppinen(a)kerava.fi

5) AJATUKSIA ja näkökulmia:

”Yhteisötaiteilija ei lupaa onnea, terveyttä tai innovaatioita. Mutta hän rakentaa lasten kanssa puiston, tanssittaa dementikkoa ja tarjoilee tuntemattomille iltateetä metrovaunussa.” kirjoittaa Annika Niskanen blogitekstissä Halutaan ostaa hyötytaidetta.

”Usein on jopa helpompaa pohtia ja löytää elämänsä merkityksellisyyttä ja mielekkyyttä ihan ventovieraan yhteisötaiteilijan kanssa. Välillä siinä hiljenee itsekin, kun tajuaa sen, että tämä ihminen sai tässä kosketuksen johonkin suurempaan, joko pyhään tai oivalluksen omasta elämästään” kertoo Ulla Remes Seurakuntalainen-lehdessä julkaistussa artikkelissa Ulla Remes välittää yhteisötaiteella uskoa, toivoa ja luottamusta. 

”Yhteisötaide on paljon enemmän kuin yksi taideteos. Teokset ovat vain murto-osa siitä kaikesta, mitä ihmisten välillä tapahtuu. Musta se varsinainen juttu on siinä, miten ihmiset, niin taiteilija kuin osallistujat, kasvavat taiteellisissa prosesseissa yksilöinä, yhteisön jäseninä ja yhteiskunnan osana”  – Koneen Säätiön ylläpitämän Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch