pora,pora - otsake

Pora, pora! -ideahaku 1.6.-6.8.2018

Taiteen edistämiskeskuksen Turun toimipiste ja Liedon kunta etsivät varsinaissuomalaisilta taiteilijoilta teosideaa toteutettavaksi Liedon hammashoidon vastaanottotiloihin. Ehdotusten odotetaan tarjoavan asiakkaille, erityisesti pelkopotilaille ”taiteellisia pähkinöitä purtavaksi” hoitotilanteen ajaksi. Haku on käynnissä 1.6.-6.8.2018 välisenä aikana. Continue reading

IMG_9079

Tilaa epämiellyttäville keskusteluille – brittitaiteilija Scottee vierailee Turussa

TIEDOTE 26.9.2017

Palkitun brittitaiteilija Scotteen provosoivat teokset antavat tilaa ikävien ja epämiellyttävien keskustelujen syntymiselle. 2.-8.10.2017 järjestettävän taiteilijavierailun yhteydessä pureudutaan taiteen ammattilaisten kanssa suomalaisuuteen ja taiteilijuuteen liittyviin jännitteisiin ja ristiriitoihin. Ohjelma pitää sisällään muun muassa keskusteluita, työpajoja ja luentoperformanssin.   Continue reading

IMG_6567

100 olennaista kysymystä

Open Engagement on vuosittain järjestettävä, yhteisötaiteen ja yhteiskunnallisen taiteen tekijöille suunnattu tilaisuus. Vuoden 2013 tapahtuman päätteeksi kerättiin osallistujia olennaisia kysymyksiä liittyen vuorovaikutteisen taiteen haasteisiin, mahdollisuuksiin, tekijyyteen, menetelmiin – juuri niihin kysymyksiin, joihin itse kukin törmää jossain vaiheessa työskentelyä. Continue reading

otsake_vol2_kenno

VOL.2 UUTISKIRJE 1/2016

Hei

ja ilahduttavaa uutta vuotta kaikille! Yhteisötaide Vol.2 -verkoston uutiskirjeestä 1 /2016 löydät tietoa muun muassa huhtikuisista IHME-päivistä, joiden myötä lanseerataan myös yhteisötaiteen triennaali VASTAAN+OTTO. Lisäksi kirjeessä on tapahtumatietoja, vinkkejä erilaisista mahdollisuuksista yhteisötaiteen kentän toimijoille sekä pieni taiteilijanäkökulmien kooste yhteisöjen parissa työskentelystä. Continue reading

vol.2.numero1-2

VOL.2-ZINE / NRO 2: NÄKÖKULMIA

Yhteisötaide VOL.2 -zinen kakkosnumerossa pohditaan eri näkökulmista taiteen ja taiteilijoiden suhdetta yhteisöihin sekä olemassaolon nykyhetkeen. Haastatteluissa ja artikkeleissa nousevat esiin poliittisuus, reagointi yhteiskunnallisiin ilmiöihin, kriittisyys ja ruohonjuuritason toiminnan merkitys. Ajatuksistaan kertovat Sonya Lindfors, Olga Jitlina, Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger, Ishmael Falke & Sandrina Lindberg, Kateřina Šedá ja Minna Hautio.

Verkkojulkaisu on luettavissa osoitteessa: http://www.yhteisotaidevol2.net/vol-2-zine/numero-2/

FullSizeRender

VOL.2 KESKUSTELUCAFÉ: Yhteisötaide ja taideyhteisöt – osallistuttamisen ongelmat

lauantaina 12.12.2015 klo 14-17
@ TVO, Köydenpunojankatu 14, Turku

Järjestyksessä neljäs VOL.2 -keskustelucafé keskittyy yhteisötaiteen ja osallistuttamisen ongelmiin.

Kuvataiteilijat Minna Henriksson ja Martta Tuomaala keskustelevat yhteisötaiteesta ja taideyhteisöistä. Lähtökohtana keskustelulle ovat Tuomaalan ja Henrikssonin omat taideteokset, joissa keskeinen osa taideteoksen syntyprosessia on ollut taideyhteisön ulkopuolisten osallistuminen. Osallistaminen on melko yleinen nykytaiteen strategia, jossa usein tavoitellaan jotain autenttista ja todellista, joka kertoo yhteiskuntamme tilasta. Tähän todellisuushakuisuuteen sisältyy oletus, että taidemaailma on arkitodellisuudesta irrallinen alueensa, jossa taiteilijat elävät. Tuomaala ja Henriksson haluavat kyseenalaistaa tämän lähtökohdan, joka on myös syynä siihen, että taiteilijoiden taloudellisesta asemasta on vaikea puhua; koska taiteilijat elävät eri maailmassa, he eivät ole myöskään riippuvaisia samoista materiaalisista edellytyksistä kuin muut.

Usein osallistavaan taiteeseen liittyy hierarkioita. Taiteilija antaa valitsemilleen osallistujille mahdollisuuden ilmaista itseään taiteilijan ennalta valitsemalla tavalla. Taiteilija hallitsee tilannetta ja on tulkki osallistujien ja erityisen taiteen kielen välillä. Taiteilija siis ikäänkuin sallii eri maailmojen hetkellisen kohtaamisen ja tietää osallistujia ja katsojia enemmän. Osallistamiseen liittyy myös usein paljon ennakko-odotuksia osallistujista ja taiteilija helposti lankeaa kaikkein yksinkertaistavimpiin esittämisen keinoihin, esimerkiksi painottaen vain osallistujien kulttuuritaustaa. Taiteilija sen sijaan on määrittelyjen yläpuolella, hänestä ei tehdä samanlaista karikatyyriä.

Minna Henriksson osallistuu keskusteluun yhteistyöteoksellaan Sezgin Boynikin kanssa, joka on taiteilijaresidenssin tuloksena syntynyt kirja Counter-constructivist Model (La Fontaine Stories for Immigrants) – Paper Film in Nine Acts, Labyrint Press, Stockholm 2012. Kirja käsittelee monikulttuurisuutta Ruotsissa, sen lähtökohtana ovat yhteisölliset taideprojektit Ruotsin segregoituneissa ”ongelmalähiöissä”. Minna Henriksson on työskennellyt eri yhteisöjen kanssa useissa taideprojekteissaan, erityisesti taideyhteisöjen.

http://minnahenriksson.com/

http://botkyrkakonsthall.se/counter-constructivist-model/?lang=en

Martta Tuomaala esittää video-otteita monitaiteellisesta teosprojektistaan Siivoojan ääni / Cleaner’s Voice, jonka tavoitteena on toisaalta lisätä yleistä tietoisuutta siivoojien työoloista ja alan rakenteista, mutta samalla pyrkiä vaikuttamaan ja muuttamaan vallalla olevia epäkohtia toiminnallisin keinoin yhteistyössä monien eri toimijoiden kanssa. Työ, erilaiset yhteisöt ja yhteisöjen hajoittamiseen pyrkivät mekanismit nousevat esiin Tuomaalan teosprojekteissa.

http://www.marttatuomaala.com/

https://www.facebook.com/cleanersvoice

VOL.2-sarjassa tarkastellaan yhteisötaiteen ajankohtaisia kysymyksiä ja aiheita keskusteluiden, luentojen ja työpajojen muodossa. Keskustelucafét järjestetään Saaren kartanon ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen yhteistyönä.

cropped-otsake_vol2_kenno.jpg

VOL.2 UUTISKIRJE 2/2015

Hei!

Yhteisötaide Vol.2 -verkoston uutiskirje 2/2015 pitää sisällään tietoa muun muassa Helsingissä esillä olevien Tärähtäneiden ämmien Dystopia/Utopia-näyttelystä ja sen oheisseminaarista, Ars Fennica -palkittujen Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen 101 kaikkien puolesta-näyttelystä, kroatialaisen videotaiteen screeningistä Saaren kartanolla sekä  Grey Cube Gallerioiden keskustelutilaisuudesta.

Uutiskirjeen voit tilata tai perua lähettämällä viestin osoitteeseen yhteisotaidevol2@gmail.com. Samaan osoitteeseen voit jatkossa lähettää vinkkejä ja uutisia tapahtumista, avoimista hauista, koulutuksista ja muista yhteisötaiteen kentän ajankohtaisista kuulumisista. Ajankohtaisia aiheita, meiltä ja muualta nostetaan esiin myös Facebookin Yhteisötaide VOL.2-ryhmässä.

Kysymysten ja ehdotusten tiimoilta voit olla yhteydessä myös VOL.2-verkoston koordinaattoreihin:

Suvi Solkio
yhteisötaiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Lounais-Suomen aluetoimipiste
email: suvi.solkio@minedu.fi
Pia Bartsch
yhteisötaiteilija
Saaren kartano, Koneen Säätiö
email: pia.bartsch@koneensaatio.fi


1) näyttelyt ja tapahtumat

Tärähtäneet ämmät: DYSTOPIA/UTOPIA
2.–25.10.2015
@ Valokuvagalleria Hippolyte, Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki

Dystopia/Utopia on taiteilijaduo Tärähtäneiden ämmien (Katriina Haikala & Vilma Metteri, FI) ja valokuvaaja Gabriel Mellanin (USA) yhteinen valokuvaukseen ja skenaariotyöskentelyyn pohjautuva taideprojekti. Dystopia/Utopia on toteutettu yhteistyössä 12-17-vuotiaiden, syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa. Nuoret ovat yhdessä taiteilijoiden kanssa tehneet valokuvauksen keinoin näkyviksi omia tulevaisuuden näkymiään dystopia- ja utopia-käsitteiden kautta.

Dystopia/Utopia-näyttely Valokuvagalleria Hippolytessä koostuu paitsi projektissa mukana olleita nuoria esittävistä triptyykkimuotokuvista, myös dokumentaatiokuvista projektin matkan varrelta. Näyttelykokonaisuus on osa Valokuvagalleria Hippolyten ja Saaren kartanon vuonna 2013 alkanutta näyttely-yhteistyötä. Lue lisää: http://www.hippolyte.fi/tarahtaneet-ammat-dystopiautopia-2/

Kroatialaista videotaidetta Saaren kartanolla
Ke 14.10. klo 18-21
@ Saaren kartano, Saaren rantatie 21, 23140 Hietamäki

Saaren kartanon residenssitaiteilijat Nadija Mustapić ja Toni Meštrović esittävät teoksiaan tapahtumassa Connecting Islands: Kroatialaiset videotaiteilijat Saaren kartanolla ensi keskiviikkona 14.10.

Taiteilijapari Mustapić ja Meštrović on toteuttanut laajamittaisia multimediaprojekteja, joita on ollut esillä eri museoissa ja gallerioissa. Heidän työnsä tallentavat yhteiskunnallisia ilmiöitä; teoksissa dokumentaarisuus yhdistyy runollisuuteen ja kokemuksiin tilasta. Mustapićin ja Meštrovićin paikkakohtaiset ja tutkimuspohjaiset projektit välittyvät äänen ja videon kautta kokemuksiksi, jotka haastavat katsojan käsityksen kyseessä olevasta paikasta ja ilmiöstä.

”Projekteissamme olemme käsitelleet työtä ja tuotantoa laajemmalla tasolla, tarkastellen päivittäisissä rutiineissa esiin nousevaa valtadynamiikkaa työn subjektien ja työn sosiopoliittisten kontekstien välillä. Käytämme paljon aikaa ääni- ja videotaltiointien tekemiseen. Tavoitteenamme on luoda työntekijäyhteisöjen kanssa läheisempiä suhteita, jotka johtaisivat haastatteluihin – sekä tutkimustarkoituksiin käytettäviksi että nostamaan keskusteluun luovien lähestymistapojen merkitystä sosiaalisessa muutoksessa. Toisin sanoen, tarinat tietyn paikan kehittymisestä hahmottuvat yhteisön jäsenten muistojen, pelkojen, intohimojen, toivon, vihan ja visioiden kautta; lisäksi ne ovat kehityksen kannalta voimakkaasti vaikuttavaa ”rakennusmateriaalia”. Me keräämme tätä materiaalia, joka viestii paikan tai yhteisön identiteetin merkityksestä, ja sitten etsimme poeettisia lähestymistapoja välittääksemme ajatuksen kokemuksen tasolle”, kertoo Nadija Mustapić.

Connecting Islands: Kroatialaiset videotaiteilijat Saaren kartanolla. Ke 14.10. klo 18-21. Saaren kartano, Saaren rantatie 21, 23140 Hietamäki. Tapahtuma on maksuton.

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/554359231381600/

Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen: 101 kaikkien puolesta
17.10.–22.11.2015
@ Helsingin Taidehalli, Nervanderinkatu 3, Helsinki

Ars Fennica –palkitun taiteilijaparin, Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen näyttely pohjautuu heidän vierailuihinsa sadassa kodissa ympäri Suomen. Osallistujat edustavat tilastollista poikkileikkausta Suomen väestöstä: Heistä 51 on naisia, 11 asuu Helsingissä ja kolme Lapin läänissä. Yhdellä sadasta on tohtorin tutkinto ja kolme heistä on muuttanut Suomeen entisen Neuvostoliiton alueelta. 101 kaikkien puolesta tarjoaa yllättävän näkymän tilastojen taakse. Lue lisää: http://www.1-0-1.info ja http://taidehalli.fi/nayttelyt/tellervo-kalleinen-oliver-kochta-kalleinen-101-kaikkien-puolesta

TAIDE KANTAA JA KANNATTELEE
30.10.-22.11.2015
ti-pe 14-18 ja la-su 10-15.
@ TILA galleria, Kalevankatu 40, 00180 Helsinki

Näyttely koostuu Marika Tomu Kaipaisen kuratoimasta kutsunäyttelystä ja näyttelytilassa olevista yhteisötaiteellisista taidepajoista ja taideterapeuttisista tapaamisista. Lue lisää: https://www.facebook.com/events/1014101185289552/


 

2) SEMINAARIT, keskustelut yms.

Yhteisöjen merkitys – keskustelu työvälineenä
sekä yhteisöjen edut ja ristiriidat –seminaari
maanantai 12.10.2015 klo 13-16:30
@ tm•galleria, Erottajankatu 9B, 00130 Helsinki

Mukana mm. kuvataiteilijat Janne Nabb, Maria Teeri, Laura Wesamaa ja Timo Tähkänen. Seminaari on osa Taiteen tekemisen prosessit ja sisältö -seminaarisarjaa, jossa käsitellään maalaustaiteen itseisarvoa sekä taiteen tekemisen prosesseja ja sisältöjä. Sarja nostaa esiin aiheita, jotka ovat olennaisia vapaan taiteilijan näkökulmasta, ilman julkisen taidepuheen usein kuvataiteeseen liittämiä laatukriteerejä, hyötyajattelua, tuotteistamista ja välineellistämistä.  Ennakkoilmoittautaumiset pe 9.10. mennessä sähköpostitse osoitteeseen tml@painters.fi, tai puhelimitse numeroon 09-6811 0515 (ti–pe).

Grey Cube Gallerioiden keskustelutilaisuus
tiistai 13.10.2015 klo 14-17
@ Teatterikorkeakoulu, Auditorio 2, Haapaniemenkatu 6, Helsinki

Tilaisuudessa jaetaan taiteilijoiden ja järjestäjien kokemuksia eläintarhassa ja erityisesti karhulinnoissa esiintymisestä, paikkasidonnaisesta taiteesta, yleisön kohtaamisesta ja paikan adoptio -toimintamallista.Lisäksi kuullaan vuoden 2015 residenssitaiteilijoiden kokemuksista ja keskustellaan residenssitaiteilijatoiminnasta julkisen sektorin palveluksessa yleisellä tasolla. Ilmoittautuminen to 8.10. mennessä sähköpostitse greycubegalleriat (at) msl.fi. Lue lisää: http://greycube.paikantuntu.fi/

TAITEILIJAT MUUTOSTEKIJÖINÄ YHTEISÖISSÄ -yhteisötaideseminaari
lauantai 17.10.2015 klo 12-18
@ Valokuvagalleria Hippolyte, Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki

Seminaarin aiheina mm. osallistavan taideprojektin päättymisen jälkeiset prosessit, kulttuurihäirintä aktivismin muotona, taiteilijana maaseutuyhteisössä sekä provokaatio yhteiskunnallisen keskustelun avaajana. Puhujina ovat Tärähtäneet Ämmät, Pia Bartsch, Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, Jani Leinonen, Jari Tamminen sekä Henri Terho. Seminaari on osa DYSTOPIA/UTOPIA-näyttelyä Valokuvagalleria Hippolytessä 2.–25.10.2015.  Lue lisää: http://www.hippolyte.fi/tarahtaneet-ammat-dystopiautopia-2/

ART of the MOOC:
Merging Public Art and Experimental Education
OCTOBER 19TH 2015-

Join thousands around the world in this free, six-week online course that is also a work of public art. Designed by artist and Duke University professor Pedro Lasch, and co-taught by Creative Time chief curator Nato Thompson, the course includes creative exercises and dozens of presentations by key figures in the field of art and social politics

Can a MOOC be a work of art? New York’s public art organization, Creative Time, and Duke University believe it can.  Designed by artist and Duke professor, Pedro Lasch, and co-taught with Creative Time chief curator, Nato Thompson, ART of the MOOC functions simultaneously as a socially-engaged public art form and a survey course on that very subject.

Taking full advantage of the global scale yet intimate environment that only a MOOC can offer, this course merges traditional classroom practices with new technology and aesthetic experimentation.  Video lectures, complementary materials, and presentations by cross-national artists, curators, critics, and activists provide a formal and theoretical overview of the fundamental themes within socially-engaged public art.

Interspersed with these lessons, students will contribute to the field by completing creative assignments and participating in collective art projects.  Online forums and opportunities to assemble outside of class will allow students to share their activities while developing critical thinking and discussion skills. Through this hands-on, participatory approach, ART of the MOOC welcomes students as collaborators in an unprecedented expression of public art and education.

Guest presentators include for example:

  • Suzanne Lacy is an artist and educator whose installation, video, performance, public art, photography, and art books focus on social themes and urban issues. She is the author of Mapping the Terrain, Leaving Art, and founder of the Public Practice M.F.A. at Otis College
  • Hans Haacke is an artist whose concept-based work critiques political and social systems. His public commissions include a piece for the Fourth Plinth in London, and the German Parliament.
  • Tom Finkelpearl is the Commissioner of the New York City Department of Cultural Affairs, and author of What We Made: Conversations on Art and Social Cooperation
  • Claire Doherty is a curator, writer, and educator interested in temporary, place-based art and unconventional curatorial practices. She is the founding director of Situations in the U.K., and author of Public Art (Now).

For more information and sign-ups, please visit https://www.coursera.org/course/artofthemooc


 

3) MUUTA AJANKOHTAISTA

Encounter – Kohtaamisia
2016 alkaen

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt 130 000 euron apurahan Encounters – Kohtaamisia -hankkeelle, joka pyrkii lisäämään eri puolilla Suomea paikallisten ihmisten ja vastaanottokeskusten asukkaiden hyvää kanssakäymistä taiteen keinoin. Hankkeen toteuttaa pirkanmaalainen Kulttuuriosuuskunta Uulu vuoden 2016 aikana. Kulttuurirahaston tuella käynnistyvän hankkeen toivotaan juurruttavan pysyvämpiä toimintamalleja hyvän keskinäisen kanssakäymisen toteutumiseksi vastaanottokeskuksen alueelle. Lue lisää: http://uulu.fi/ ja https://skr.fi/fi/ajankohtaista/tukea-turvapaikanhakijoiden-ja-paikallisten-yhteiselle-tekemiselle-taiteen-keinoin

Sata kohtaamista
2016-2017 @ turku ja turun seudun kunnat

Turun seudun kuntien kulttuuriverkoston teoskokonaisuus Sata kohtaamista tarkastelee satavuotiaan Suomen monimuotoisuutta yhteisötaiteen keinoin. Vuosina 2016-2017 toteutuvan monitaiteellisen kokonaisuuden taiteilijat ja teokset on valittu. Mukana ovat Annastiina Saastamoinen: ”This is me” –teos nuorista nuorten tekemänä, Maria ja Joona Lukala: ”Lähiösinfonia”, Turun Sarjakuvakerho ry: ”Kohtaamisten kartta”, Annika Dolgov ja Hanna Kaisa Vainio ”Kuulumiset –sanomalehtiprojekti” sekä Veera Vähämaa, Heidi Fredriksson ja Tiina Puranen ”Sata suuta, sata korvaa”.

VASTAAN+OTTO
I. yhteisötaiteen triennaali
31.3.–5.6.2016
Helsinki–Kemiönsaari–Turku–Mynämäki–Rauma–Pori–Vaasa

Keväästä alkukesään 31.3.–5.6.2016 länsirannikon kaupunkeihin levittäytyvä VASTAAN+OTTO | yhteisötaiteen triennaali avaa laajan näkymän taiteeseen, jonka lähtökohtana on ihmisten välinen kohtaaminen, vuorovaikutus ja yhteistyö. Teemalla VASTAAN+OTTO viitataan sekä vastaanottamisen ja vieraanvaraisuuden että vastustamisen ja vallankäytön kysymyksiin. Triennaalin toteutuksesta vastaavat  Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Suomessa asuville  ja toimiville taiteilijoille, työryhmille ja yhteisöille suunnattu teos- ja ohjelmahaku oli avoinna 26.6.–31.8.2015. Haun kautta etsittiin teos- ja ohjelmaehdotuksia toteutettavaksi Turkuun, Kemiönsaarelle tai Poriin. Haku poiki yli 50 ehdotusta. Kaikille hakijoille on ilmoitettu päätöksistä – lämmin kiitos kiinnostuksesta!


 

4) tulevia tapahtumia

VOL.2 ZINE 2/2015

Yhteisötaide Vol.2 -verkoston verkkolehti on paraikaa työn alla. Uudessa numerossa julkistetaan muun muassa VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaalin ensimmäiset taiteilijat. Lisäksi nostetaan esiin Turussa kevään ja syksyn aikana käytyjen, yhteisötaiteen ajankohtaisiin aiheisiin pureutuneiden keskustelukahviloiden anti. Aiheita ovat mm. taiteellisen työskentelyn eettisyys, taiteen yhteiskunnallisuus, kollektiivisen ja jaetun tekijyyden ristiriidat sekä käsiteviidakossa seikkailu. Verkkolehti ilmestyy 11.12.2015 mennessä sivuilla http://www.yhteisotaidevol2.net/vol-2-zine/

Joshua Sofaer "Embarrassment: A bare-buttocked lecture" Kuva: Manuel Vason, 2001

VOL.2 KESKUSTELUCAFÉ 4/2015: ”KOLLEKTIIVINEN JA JAETTU TEKIJYYS”

perjantaina 2.10.2015 klo 13-15
@ ravintola Koulu, Eerikinkatu 18
Vapaa pääsy, kieli englanti
Alustajina Joshua Sofaer (UK) ja Minna Heikinaho

”Rikkoakseen taiteilija tekijänimeen liittyvän ura-, markkina-arvo logiikan on väistettävä tekijänimi-mekanismia ja koska kollektiivinen tekijyys on jaettua – mitä siis jää jäljellä: sisältö, yhteiskuntakriittinen ja reflektoiva nyt–hetkessä koettu ja eletty akti, mikä on poliittista. Se on syy; miksi tekijyys tulee vapauttaa!” -Minna Heikinaho

Järjestyksessä neljäs VOL.2 -keskustelucafé keskittyy tekijyyteen liittyviin kysymyksiin yhteisöllisessä ja osallistavassa taiteellisessa työskentelyssä. Mitä tekijyyden jakaminen tarkoittaa? Minkälaisia (eettisiä) kysymyksiä liittyy kollektiiviseen tekijyyteen? Mitä seuraa, jos luopuu oman tekijänimen käytöstä? Aiheeseen johdattavat englantilainen taiteilija Joshua Sofaer ja kuvataiteilija Minna Heikinaho. VOL.2-keskustelucafé toteutetaan osana New Performance Turku Festivalin oheisohjelmistoa.

Joshua Sofaerin työn keskiössä ovat erilaiset yhteistyön ja osallistamisen muodot. Usein sarkastisellakin huumorilla höystettynä Sofaer leikkii vakiintuneilla tekemisen tavoilla, soveltaen ja uudelleen rakentaen formaatteja kuten keskusteluohjelmia, kilpailuja, luentoja tai museonäyttelyitä. Tunnettuja teoksia ovat muun muassa Scavengers -teokset, joissa yleisö juoksi kilpaa pitkin kaupunkia ratkoen vihjeitä ja suorittaen tehtäviä ja Lontoossa sijaitsevaan Science Museumiin luotu The Rubbish Collection, jossa museon jätteistä syntyi valtava arkisto. Sofaerin teos Embarrassment: A bare-buttocked lecture esitetään osana New Performance Turku Festivalia, torstaina 1.10.2015 klo 20:00-21:00,TEHDAS Teatterissa, liput 7/5 €. Lisätietoja: http://www.joshuasofaer.com/ ja http://newperformance.fi/

Julkiseen tilaan sijoittuvat sosiaaliset tilanteet, kohtaaminen, vuorovaikutus ja jaettu kokemuksellisuus ovat usein läsnä kuvataiteilija Minna Heikinahon työskentelyssä. Hänen tunnettuja teoksia ovat muun muassa Helsingin Hakaniemessä toteutunut Ilmainen aamiainen (1994) ja Kalliossa vuosina 1996-2001 toiminut taidetila Push Firma Beige, joka toi taiteen osaksi kaupunginosan arkea ja elämää. Tällä hetkellä Heikinaho pohtii yhteisötaiteelliseen toimintaan liittyvää vuorovaikutustilannetta itselle vieraan ja erilaisen kohtaamistilanteina sekä tekijä -nimen ympärille syntyneitä problemaattisia arvotuksia (arvolatauksia), tuotteistamista.


VOL2-sarjassa tarkastellaan yhteisötaiteen ajankohtaisia kysymyksiä ja aiheita keskusteluiden, luentojen ja työpajojen muodossa. Sarjan tuottavat Taiteen edistämiskeskus ja Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Saaren kartano yhteistyössä alueen taiteilijajärjestöjen kanssa. VOL.2-keskustelucafé 4/2015 toteutetaan yhteistyössä New Performance Turku Festivalin kanssa.

Lisätietoja: yhteisötaiteen läänintaiteilija / Taiteen edistämiskeskus Suvi Solkio, suvi.solkio@minedu.fi / www.yhteisotaidevol2.net

Kutsu yhteisöille, Pori

Porissa järjestetään huhtikuussa 2016 viikon mittainen yhteisöllisen taiteen tapahtuma VASTAAN + OTTO, joka leviää ympäri kaupunkia. Paikallisia asukkaita, yhdistyksiä, seuroja ja muita toimijoita kutsutaan mukaan osallistumaan. Tapahtumassa syntyy taidetta yhteisöjen ja taiteilijoiden tekemänä. Mitä uutta sinä haluaisit tapahtuvan omilla kulmillasi? Kaipaako yhdistyksesi toiminta vaihtelua kokoontumisiin? Haluaisitko taidetapahtuman elävoittämään omaa ja muiden arkea?

Yhteisöllisyys

Perinteisen taideteoksen lisäksi taiteilijan ja yhteisön yhdessä valmistama teos voi olla vaikkapa työpaja tai tapahtuma. Yhteisötaide osallistaa ja tapahtuu usein perinteisten näyttelytilojen ulkopuolella. Aiempaa kokemusta sen tekemiseen ei tarvita. Porissa toteutettuja yhteisöllisiä teoksia ovat esimerkiksi Heikinlinnan ja Sampolan valoteokset, joissa taiteilijat yhdessä kerrostalon asukkaiden kanssa valaisivat ikkunat värivaloin ja kuvin yhden illan ajaksi (kuva alla).

1044815_206418422892760_1386631878_n

 

Yhteisöjen haku käynnissä porissa elokuun 2015 loppuun asti

Yhteistyökumppaneita etsitään elokuun 2015 loppuun saakka. Taiteilijoita on kutsuttu tekemään ehdotuksia teoksista, joita toteutetaan yhdessä paikallisten kanssa. Valitut teokset tullaan toteuttamaan tahojen kanssa, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa olla mukana. Voit ilmaista halukkuutesi osallistua kirjoittamalla sähköpostia tapahtuman järjestäjille. Mukaan voit lisätä myös toiveita teoksen sisällöstä ja kertoa omasta toiminnastanne, sekä siitä, miksi toivoisitte olla osana tapahtumaa. Osallistuminen on maksutonta.

Ilmoittautumiset ja lisätietoa:

Anne Salmela
Porin taidemuseo
anne.salmela@pori.fi
Puh. 044 701 1089

Tapahtuma on osa yhteisötaiteen triennaalia, joka järjestetään 31.3.-5.6.2016 länsirannikon kaupungeissa; Helsinki, Kemiönsaari, Turku, Mynämäki, Rauma, Pori ja Vaasa. Triennaalin järjestävät Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkija- residenssi ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Porista osallistuvat mm. Porin taidemuseo, Turun yliopisto / Maisemantutkimus, Porin lastenkulttuurikeskus ja Kulttuurikeskus Annankatu 6.