FullSizeRender

Asialliset iltamat 14.12.2017 ★ Kemiönsaari ★

Iloa ja virkistystä loppuvuoden pimeyteen tarjoava illanvietto on oiva tilaisuus tutustua asialliset_iltamat_jouluyhteisöllisen taiteen tekijöihin, oppia jo tehdystä, jakaa kokemuksia ja kirkastaa omaa ammatillista identiteettiä. Ota kutsu vastaan – olet lämpimästi tervetullut!

Asialliset iltamat järjestetään 14.12.2017 Kemiönsaaressa, Arkipelag Workshop ry:n hurmaavalla Atelje Tjuda -työhuoneella (Pedagogivägen 9). Ohjelma lupaa niin rentoa seurustelua kuin puheenvuoroja ja harjoitteita, jotka edistävät hyvää meininkiä sekä työssä että vapaalla.

Yhteiskuljetus lähtee Turusta kello 16:00 / Taiteen edistämiskeskus (Linnankatu 24). Takaisin olemme noin kello 22:00. Kuljetusta ja tarjoiluja varten pyydämme ennakkoilmoittautumista lomakkeella, jonne pääset tästä >>  Paikkoja on rajoitetusti.

Asialliset -tapahtumasarja tutustuttaa yhteisöllisen taiteen tekijöitä toisiinsa ja luo luonnikkaita tilanteita kokemusten jakamiseen. Tapahtumasarja on osa Yhteisötaide VOL.2 -verkoston toimintaa. Asialliset iltamat -tapahtumassa yhteistyötahoina ovat Turun Taiteilijaseura ry ja Arkipelag Workshop ry:n Atelje360°-hanke.

Lisätietoja www.yhteisotaidevol2.net ja yhteisotaidevol2@gmail.com

IMG_9079

Tilaa epämiellyttäville keskusteluille – brittitaiteilija Scottee vierailee Turussa

TIEDOTE 26.9.2017

Palkitun brittitaiteilija Scotteen provosoivat teokset antavat tilaa ikävien ja epämiellyttävien keskustelujen syntymiselle. 2.-8.10.2017 järjestettävän taiteilijavierailun yhteydessä pureudutaan taiteen ammattilaisten kanssa suomalaisuuteen ja taiteilijuuteen liittyviin jännitteisiin ja ristiriitoihin. Ohjelma pitää sisällään muun muassa keskusteluita, työpajoja ja luentoperformanssin.  

Scottee on huomionkipeä häirikkö, joka ei ole taiteilijana helposti määriteltävissä. Hänen ulkopuolisuutta, rotua, seksuaalisuutta, luokkaa, ikää ja sukupuolta käsittelevät teoksensa ovat usein hävyttömiä ja jättävät katsojansa häkeltyneiksi. Teokset luovat tilan, jossa altavastaaja nousee näkymättömistä eturiviin. Samalla ne antavat tilaa myös epämiellyttävien keskustelujen syntymiselle. Scotteen teoksia on nähty mm. Tate Modernissa ja Royal Opera Housessa.

Turun taiteilijavierailun yhteydessä pureudutaan suomalaisuuteen ja taiteilijuuteen liittyviin kysymyksiin, jännitteisiin ja ristiriitoihin. Osana tanssin kentän toimijoiden Kiertoliike 2017 -ammattilaisfoorumia, Scottee esittää provosoivan Why Should We Bother? -luentoperformanssin. Performanssi palauttaa taiteen ammattilaiset peruskysymyksen äärelle: miksi teemme taidetta ja ketä varten? Luentoperformanssi järjestetään perjantaina 6.10.2017 Valtion Virastotalolla (Itsenäisyydenaukio 2, Turku). Tapahtuma on maksullinen ja siihen on ennakkoilmoittautuminen 29.9.2017 mennessä, https://kiertoliike.tanssintalo.fi/ilmoittautuminen/

Erityisesti yhteisötaiteen kentän toimijoille suunnatussa Go F***k Yourself – työpajassa  tutkitaan asioita, joista Suomessa ei haluta tai olla totuttu puhumaan. Aiemmin viikolla järjestetyssä pajassa syntyneet, omaelämäkerrallisiin aineksiin ja sosiopoliittisiin salaisuuksiin pohjautuvat protestit esitetään yleisölle lauantaina 7.10.2017 New Performance Turku Festivalin iltaklubilla, TEHDAS Teatterilla (Itäinen Rantakatu 64, Turku). Klubille on vapaa pääsy, ikäraja K-18.

Viikon päättää kaikille avoin artist talk sunnuntaina 8.10.2017 kello 14:30-15:30 galleria Titanikilla (Itäinen Rantakatu 8, Turku). Tämän jälkeen Scottee suuntaa Mynämäelle, käynnistämään yhteistyötä Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartschin kanssa.

Vierailun järjestävät Taiteen edistämiskeskus, Yhteisötaide VOL.2 -verkosto sekä Kiertoliike 2017 -ammattilaisfoorumi (Tanssin talo Helsinki ja Läntinen tanssin aluekeskus), New Performance Turku Festival, LADAF Live Art Development Agency Finland, Presentaatio ry, Frame contemporary art Finland ja Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Saaren kartano.  Vierailu on osa Taiteen edistämiskeskuksen kantaaottavan taiteen Ääneen! Out Loud! -sarjaa, jossa taiteen eri keinoin kehitetään työkaluja oman äänen kuuluville saattamiseen.

Lisätietoja:

Yhteydenotot:

  • Mediayhteydenotot: Roxanne Carney, roxanne@scottee.co uk
  • Vierailuun liittyvät muut asiat ja kysymykset: Suvi Solkio, suvi.solkio@taike.fi

original-2original-3

DSC05595

Tallenna

IMG_6567

100 olennaista kysymystä

Open Engagement on vuosittain järjestettävä, yhteisötaiteen ja yhteiskunnallisen taiteen tekijöille suunnattu tilaisuus. Vuoden 2013 tapahtuman päätteeksi kerättiin osallistujia olennaisia kysymyksiä liittyen vuorovaikutteisen taiteen haasteisiin, mahdollisuuksiin, tekijyyteen, menetelmiin – juuri niihin kysymyksiin, joihin itse kukin törmää jossain vaiheessa työskentelyä.

100 kysymystä ja niiden yhdet vastaukset löytyvät täältä: http://openengagement.info/category/100-questions/ – suosittelen lämpimästi!

Terveisin Suvi Solkio

otsake_vol2_kenno

VOL.2 UUTISKIRJE 1/2016

Hei

ja ilahduttavaa uutta vuotta kaikille! Yhteisötaide Vol.2 -verkoston uutiskirjeestä 1 /2016 löydät tietoa muun muassa huhtikuisista IHME-päivistä, joiden myötä lanseerataan myös yhteisötaiteen triennaali VASTAAN+OTTO. Lisäksi kirjeessä on tapahtumatietoja, vinkkejä erilaisista mahdollisuuksista yhteisötaiteen kentän toimijoille sekä pieni taiteilijanäkökulmien kooste yhteisöjen parissa työskentelystä.

Uutiskirjeen voit tilata tai perua lähettämällä viestin osoitteeseen yhteisotaidevol2@gmail.com. Samaan osoitteeseen voit jatkossa lähettää vinkkejä ja uutisia tapahtumista, avoimista hauista, koulutuksista ja muista yhteisötaiteen kentän ajankohtaisista kuulumisista. Ajankohtaisia aiheita, meiltä ja muualta nostetaan esiin myös Facebookin Yhteisötaide VOL.2-ryhmässä.

Kysymysten ja ehdotusten tiimoilta voit olla yhteydessä myös VOL.2-verkoston koordinaattoreihin:

Suvi Solkio
yhteisötaiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Lounais-Suomen aluetoimipiste
email: suvi.solkio@minedu.fi
Pia Bartsch
yhteisötaiteilija
Saaren kartano, Koneen Säätiö
email: pia.bartsch@koneensaatio.fi

 1) TAPAHTUMAT

IHME-PÄIVÄT
1.-3.4.2016
@ VANHA YLIOPPILASTALO, HELSINKI
www.ihmefestival.fi

IHME-päivät tarjoaa 1.–3.4. monipuolisen kattauksen keskusteluja, musiikkia, videotaidetta ja työpajoja. Uutta IHME-päivillä ovat kipinöivät manifestit, joita kuullaan alkuilloissa.

  • Yleisön toiveesta Vanhalla Ylioppilastalolla on koko viikonlopun ajan esillä taidenäyttely – Marie-Louise Ekmanin popnaivistista grafiikkaa Tensta konsthallin tuottamana. IHME esittää Vanhalla myös Ekmanin taidekoulun dynamiikkaa kuvaavan Målarskolan-tv-sarjan.
  • Perjantain 1.4. teemana on taide ja yhteisöt, josta ajatuksiaan avaavat niin taiteilijat, tuottajat kuin rahoittajatkin. Tapahtuman aloittaa Taiteen edistämiskeskuksen järjestämä Taike-päivä.
  • Lauantaina 2.4. keskitytään Kateřina Šedán Ratikkasoittajien kiertueeseen taiteilijakeskustelun ja tulkintojen innostamana.
  • Sunnuntaina 3.4. kysymme, mitä taiteilijat tekevät ja kuinka taideteos syntyy. Suositussa IHME-maratonissa omasta työskentelystään kertovat mm. Hans-Christian Berg, Teija & Pekka Isorättyä ja Sanna Kannisto.

Tutustu koko ohjelmaan IHMEen sivuilla!

YHTEISÖTAITEEN TAIKE-PÄIVÄ
1.4.2016
@ VANHA YLIOPPILASTALO, HELSINKI
www.taike.fi & www.vastaanplusotto.fi

Mihin yhteisötaide sijoittuu nykytaiteen ja erityisesti visuaalisen taiteen kartalla? Minkälaisissa ympäristöissä ja yhteisöjen parissa taiteilijat toimivat? Mikä motivoi monialaiseen yhteistyöhön ja mitä siitä syntyy? Minkälaisia ajatuksia yhteisötaide herättää rahoittajatahoissa? Muun muassa näistä aiheista keskustellaan Taiteen edistämiskeskuksen järjestämässä Yhteisötaiteen Taike-päivässä.

Työskentelyään ja toimintatapojaan avaavat muun muassa Arkipelag Workshop ry, taiteilijavierasohjelma RaumArs ry, kuvataiteilija Timo Tähkänen, taiteilijaduo Tärähtäneet ämmät, kuvataiteilija Susana Nevado,  m-cultin toiminnanjohtaja Minna Tarkka, yhteisötaiteilija Pia Bartsch , tutkija Pia Hovi-Assad Turun yliopiston maisemantutkimuksen koulutusohjelmasta sekä seniori- ja vanhustyön toimialajohtaja Mona Särkelä-Kukko Suomen Setlementtiliitto ry:stä. Rahoittajatahoista mukana ovat Taiteen edistämiskeskus, Koneen Säätiö, Svenska Kulturfonden ja Suomen Kulttuurirahasto.

Taike-päivä järjestetään perjantaina 1.4.2016 kello 11 – 15 Vanhalla Ylioppilastalolla, os. Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki. Tilaisuus avaa kevätkesällä 2016 länsirannikon kaupunkeihin levittäytyvän VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaalin ja on osa IHME-päivien ohjelmaa.
Tervetuloa sekä kuulolle että keskustelemaan! Lisätietoja päivän ohjelmasta: www.vastaanplusotto.fi // yhteisötaiteenpäivä

VASTAAN+OTTO 2016
YHTEISÖTAITEEN TRIENNAALI
1.4.-5.6.2016
HELSINKI-KEMIÖNSAARI-TURKU-MYNÄMÄKI-RAUMA-PORI-VAASA
www.vastaanplusotto.fi

Ensimmäistä kertaa vuonna 2016 järjestettävä yhteisötaiteen triennaali avaa laajan näkymän taiteeseen, jonka lähtökohtana on ihmisten välinen kohtaaminen, vuorovaikutus ja yhteistyö. Teemalla VASTAAN+OTTO viitataan sekä vastaanottamisen ja vieraanvaraisuuden että vastustamisen ja vallankäytön kysymyksiin.

Länsirannikon kaupunkeihin (Helsinki, Kemiönsaari, Turku, Mynämäki, Rauma, Pori ja Vaasa) levittäytyvä triennaali pitää sisällään taiteilijavierailuja, keskusteluita, teospresentaatioita ja tapahtuma-aikana rakentuvia teos- ja ohjelmakokonaisuuksia. Triennaalin järjestävät Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste yhteistyössä paikallisten toimijoiden, taiteilijoiden ja yhteisöjen kanssa.

Triennaalin koko ohjelmisto julkaistaan helmikuun 2016 lopussa. Seuraa tapahtuman kuulumisia sivuilla www.vastaanplusotto.fi ja Facebookissa facebook.com/yhteisotaiteentriennaali

2) NÄYTTELYT yms.

LIIPOLAN VALOTEOS
11.2.2016 klo 18–20
Lahden Liipolan kaupunginosa, Ostoskatu 1:ssä sijaitsevan kerrostalon julkisivun ikkunoissa

Kerrostalon ikkunat värittävät pimeää iltaa. Tule katsomaan tai aja ohi! Kuvataiteilijat Anna Turunen ja Anne Roininen toteuttavat osallistavan valotaideteoksen yhdessä kerrostalon asukkaiden ja Liipolan asuinaluehankkeen kanssa. Asukkaiden koti-ikkunat valaistaan sisältäkäsin yhtäaikaisesti eri värein, kuvin ja videoin. Yleisö kutsutaan ulos katsomaan talon värikkääksi muuttunutta ulkoasua. Kerrostalo sijaitsee bussilinjan nro.1 varrella, joten valoteoksen voi kokea myös bussista katsomalla.

MINÄ HALUAN EHDOTTOMASTI PUNAISTA?
Asukkaat tavoitettiin mukaan yhteiseen valotaideteokseen kiertämällä kerrostalossa ovelta ovelle. Toteutukseen innostuneiden asukkaiden kanssa suunniteltiin yhdessä koteihin tuleva valaistus. Asukkaat valitsivat ikkunoihinsa itselle mieluisia värivaloja, kuvia tai videoita. Kuva-aiheet välittävät erilaisia tunnelmia sekä kertovat asukkaiden kiinnostuksen kohteista ja harrastuksista. Valoteokseen osallistui noin 40 talon asukasta.

VALO-INSTALLAATIOITA MYÖS RAPPUKÄYTÄVISSÄ!
Liipolan monitoimitalo Onnissa järjestettiin työpaja valoteokseen osallistujille. Työpajassa saattoi kokeilla eri vaihtoehtoja oman kodin ikkunoiden toteutukseen. Osallistujat innostuivat myös aktivoimaan kerrostalonsa kerhohuoneen uudestaan käyttöön. Kerhohuoneessa syntyneet teokset tulevat osaksi valoteosta, kun valaisu levittäytyy asunnoista rappukäytäviin.
Launeen nuorisotalo näyttäytyy myös rappukäytävissä. Nuoret ovat ohjaajiensa avulla suunnitelleet ja toteuttaneet teoksia osaksi valoteosta. Toteutuksessa on ollut mukana 5 nuorta.

Lisätietoja:
valolinna@gmail.com /  valolinna.net / Facebook-tapahtuma

12593643_479208712280395_8700958801431421392_o

Sara Rapo: vankilataideprojektin näyttely
15.2-26.2.2016
Asematila, Kylätie 25 A3, 00320 Helsinki
www.sararapo.com

1491842_orig

3) projektit ja hankkeet

TEIJO
Tee itse taidetta ja osallistu -hanke
Pirkanmaa

TEIJO -hankkeen keskiössä on lastensuojelun piirissä olevien lasten ja nuorten, erityistä tukea tarvitsevien aikuisryhmien sekä laitoksissa asuvien ikäihmisten osallisuuden lisääminen ja hyvinvoinnin monimuotoinen tukeminen esimerkiksi sirkuksen, tanssin, teatterin, kuvataiteen ja musiikin keinoin.

TEIJO vie taidetta laitoksissa ja hoitolaitoksissa asuvien sekä laajojen tukipalvelujen piirissä olevien ihmisten elämään. Eri taiteenalojen taiteilijat työskentelevät laitoksissa erimittaisissa projekteissa ja residensseissä. Taiteilijoiden ja taidetoiminnan mukanaan tuomat uudet ja erilaiset lähestymistavat rikastuttavat laitoksissa asuvien elämänpiiriä. Projektissa on mukana neljä kulttuurialan ja yhdeksän sosiaali- ja terveysalan yleishyödyllistä toimijaa Pirkanmaalta.

Lue lisää hankkeesta kulttuurikeskus PiiPoon sivuilta  ja kurkkaa TEIJO-blogista esimerkiksi mitä ajatuksia yhteisötaide herätti  Pirkanmaan senioripalveluissa!

4) MAHDOLLISUUKSIA

Serlachius-residenssi myös yhteisötaiteilijoille

Serlachius-residenssi on Serlachius-museoiden ja Mäntän kuvataideviikkojen ylläpitämä vierasateljee kuvataiteiden parissa työskenteleville luovan alan ammattilaisille.
Residenssiaikana voi keskittyä omaan luovaan prosessiin, mutta se tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen paitsi paikallisten ihmisten, myös residenssivieraiden ja Mäntän taideinstituuteissa työskentelevien ihmisten kanssa. Lisäksi mm. tuotantoresidenssi tarjoaa hyvät mahdollisuudet muun muassa yhteisötaiteilijoiden työskentelyyn ja sen myötä voidaan huomoida erityisesti paikalliset asukkaat. Haku residenssiin on helmikuussa, lue lisää Serlachius -museoiden sivuilta.

YHTEISÖTAIDETTA @ TAIDE- JA MUSEOKESKUS SINKKA
KERAVA

Taide- ja museokeskus Sinkan toimijat hakevat aktiivisesti sekä yhteistyökumppaneita että rahoitusta erilaisiin yleisöä osallistaviin projekteihin ja hankkeisiin. Keravan taidemuseon yksi keskeisistä toimintatavoista on luoda yhteyksiä taiteilijoiden ja erilaisten yhteisöjen ja yleisöjen välille. Yhteisötaiteen avulla pyritään saamaan näkyvyyttä erilaisille ryhmille ja heitä kiinnostaville tai muuten ajankohtaisille asioille. Käynnissä olevista ja menneistä projekteista voit lukea Sinkan sivuilta.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos olet kiinnostunut osallistumaan tai tulemaan mukaan toimintaan. Museolehtori Laura Kauppinen, 040 318 3436, laura.kauppinen(a)kerava.fi

5) AJATUKSIA ja näkökulmia:

”Yhteisötaiteilija ei lupaa onnea, terveyttä tai innovaatioita. Mutta hän rakentaa lasten kanssa puiston, tanssittaa dementikkoa ja tarjoilee tuntemattomille iltateetä metrovaunussa.” kirjoittaa Annika Niskanen blogitekstissä Halutaan ostaa hyötytaidetta.

”Usein on jopa helpompaa pohtia ja löytää elämänsä merkityksellisyyttä ja mielekkyyttä ihan ventovieraan yhteisötaiteilijan kanssa. Välillä siinä hiljenee itsekin, kun tajuaa sen, että tämä ihminen sai tässä kosketuksen johonkin suurempaan, joko pyhään tai oivalluksen omasta elämästään” kertoo Ulla Remes Seurakuntalainen-lehdessä julkaistussa artikkelissa Ulla Remes välittää yhteisötaiteella uskoa, toivoa ja luottamusta. 

”Yhteisötaide on paljon enemmän kuin yksi taideteos. Teokset ovat vain murto-osa siitä kaikesta, mitä ihmisten välillä tapahtuu. Musta se varsinainen juttu on siinä, miten ihmiset, niin taiteilija kuin osallistujat, kasvavat taiteellisissa prosesseissa yksilöinä, yhteisön jäseninä ja yhteiskunnan osana”  – Koneen Säätiön ylläpitämän Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch

 

 

 

 

vol.2.numero1-2

VOL.2-ZINE / NRO 2: NÄKÖKULMIA

Yhteisötaide VOL.2 -zinen kakkosnumerossa pohditaan eri näkökulmista taiteen ja taiteilijoiden suhdetta yhteisöihin sekä olemassaolon nykyhetkeen. Haastatteluissa ja artikkeleissa nousevat esiin poliittisuus, reagointi yhteiskunnallisiin ilmiöihin, kriittisyys ja ruohonjuuritason toiminnan merkitys. Ajatuksistaan kertovat Sonya Lindfors, Olga Jitlina, Kalle Hamm ja Dzamil Kamanger, Ishmael Falke & Sandrina Lindberg, Kateřina Šedá ja Minna Hautio.

Verkkojulkaisu on luettavissa osoitteessa: http://www.yhteisotaidevol2.net/vol-2-zine/numero-2/

FullSizeRender

VOL.2 KESKUSTELUCAFÉ: Yhteisötaide ja taideyhteisöt – osallistuttamisen ongelmat

lauantaina 12.12.2015 klo 14-17
@ TVO, Köydenpunojankatu 14, Turku

Järjestyksessä neljäs VOL.2 -keskustelucafé keskittyy yhteisötaiteen ja osallistuttamisen ongelmiin.

Kuvataiteilijat Minna Henriksson ja Martta Tuomaala keskustelevat yhteisötaiteesta ja taideyhteisöistä. Lähtökohtana keskustelulle ovat Tuomaalan ja Henrikssonin omat taideteokset, joissa keskeinen osa taideteoksen syntyprosessia on ollut taideyhteisön ulkopuolisten osallistuminen. Osallistaminen on melko yleinen nykytaiteen strategia, jossa usein tavoitellaan jotain autenttista ja todellista, joka kertoo yhteiskuntamme tilasta. Tähän todellisuushakuisuuteen sisältyy oletus, että taidemaailma on arkitodellisuudesta irrallinen alueensa, jossa taiteilijat elävät. Tuomaala ja Henriksson haluavat kyseenalaistaa tämän lähtökohdan, joka on myös syynä siihen, että taiteilijoiden taloudellisesta asemasta on vaikea puhua; koska taiteilijat elävät eri maailmassa, he eivät ole myöskään riippuvaisia samoista materiaalisista edellytyksistä kuin muut.

Usein osallistavaan taiteeseen liittyy hierarkioita. Taiteilija antaa valitsemilleen osallistujille mahdollisuuden ilmaista itseään taiteilijan ennalta valitsemalla tavalla. Taiteilija hallitsee tilannetta ja on tulkki osallistujien ja erityisen taiteen kielen välillä. Taiteilija siis ikäänkuin sallii eri maailmojen hetkellisen kohtaamisen ja tietää osallistujia ja katsojia enemmän. Osallistamiseen liittyy myös usein paljon ennakko-odotuksia osallistujista ja taiteilija helposti lankeaa kaikkein yksinkertaistavimpiin esittämisen keinoihin, esimerkiksi painottaen vain osallistujien kulttuuritaustaa. Taiteilija sen sijaan on määrittelyjen yläpuolella, hänestä ei tehdä samanlaista karikatyyriä.

Minna Henriksson osallistuu keskusteluun yhteistyöteoksellaan Sezgin Boynikin kanssa, joka on taiteilijaresidenssin tuloksena syntynyt kirja Counter-constructivist Model (La Fontaine Stories for Immigrants) – Paper Film in Nine Acts, Labyrint Press, Stockholm 2012. Kirja käsittelee monikulttuurisuutta Ruotsissa, sen lähtökohtana ovat yhteisölliset taideprojektit Ruotsin segregoituneissa ”ongelmalähiöissä”. Minna Henriksson on työskennellyt eri yhteisöjen kanssa useissa taideprojekteissaan, erityisesti taideyhteisöjen.

http://minnahenriksson.com/

http://botkyrkakonsthall.se/counter-constructivist-model/?lang=en

Martta Tuomaala esittää video-otteita monitaiteellisesta teosprojektistaan Siivoojan ääni / Cleaner’s Voice, jonka tavoitteena on toisaalta lisätä yleistä tietoisuutta siivoojien työoloista ja alan rakenteista, mutta samalla pyrkiä vaikuttamaan ja muuttamaan vallalla olevia epäkohtia toiminnallisin keinoin yhteistyössä monien eri toimijoiden kanssa. Työ, erilaiset yhteisöt ja yhteisöjen hajoittamiseen pyrkivät mekanismit nousevat esiin Tuomaalan teosprojekteissa.

http://www.marttatuomaala.com/

https://www.facebook.com/cleanersvoice

VOL.2-sarjassa tarkastellaan yhteisötaiteen ajankohtaisia kysymyksiä ja aiheita keskusteluiden, luentojen ja työpajojen muodossa. Keskustelucafét järjestetään Saaren kartanon ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen yhteistyönä.

cropped-otsake_vol2_kenno.jpg

VOL.2 UUTISKIRJE 2/2015

Hei!

Yhteisötaide Vol.2 -verkoston uutiskirje 2/2015 pitää sisällään tietoa muun muassa Helsingissä esillä olevien Tärähtäneiden ämmien Dystopia/Utopia-näyttelystä ja sen oheisseminaarista, Ars Fennica -palkittujen Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen 101 kaikkien puolesta-näyttelystä, kroatialaisen videotaiteen screeningistä Saaren kartanolla sekä  Grey Cube Gallerioiden keskustelutilaisuudesta.

Uutiskirjeen voit tilata tai perua lähettämällä viestin osoitteeseen yhteisotaidevol2@gmail.com. Samaan osoitteeseen voit jatkossa lähettää vinkkejä ja uutisia tapahtumista, avoimista hauista, koulutuksista ja muista yhteisötaiteen kentän ajankohtaisista kuulumisista. Ajankohtaisia aiheita, meiltä ja muualta nostetaan esiin myös Facebookin Yhteisötaide VOL.2-ryhmässä.

Kysymysten ja ehdotusten tiimoilta voit olla yhteydessä myös VOL.2-verkoston koordinaattoreihin:

Suvi Solkio
yhteisötaiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Lounais-Suomen aluetoimipiste
email: suvi.solkio@minedu.fi
Pia Bartsch
yhteisötaiteilija
Saaren kartano, Koneen Säätiö
email: pia.bartsch@koneensaatio.fi


1) näyttelyt ja tapahtumat

Tärähtäneet ämmät: DYSTOPIA/UTOPIA
2.–25.10.2015
@ Valokuvagalleria Hippolyte, Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki

Dystopia/Utopia on taiteilijaduo Tärähtäneiden ämmien (Katriina Haikala & Vilma Metteri, FI) ja valokuvaaja Gabriel Mellanin (USA) yhteinen valokuvaukseen ja skenaariotyöskentelyyn pohjautuva taideprojekti. Dystopia/Utopia on toteutettu yhteistyössä 12-17-vuotiaiden, syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa. Nuoret ovat yhdessä taiteilijoiden kanssa tehneet valokuvauksen keinoin näkyviksi omia tulevaisuuden näkymiään dystopia- ja utopia-käsitteiden kautta.

Dystopia/Utopia-näyttely Valokuvagalleria Hippolytessä koostuu paitsi projektissa mukana olleita nuoria esittävistä triptyykkimuotokuvista, myös dokumentaatiokuvista projektin matkan varrelta. Näyttelykokonaisuus on osa Valokuvagalleria Hippolyten ja Saaren kartanon vuonna 2013 alkanutta näyttely-yhteistyötä. Lue lisää: http://www.hippolyte.fi/tarahtaneet-ammat-dystopiautopia-2/

Kroatialaista videotaidetta Saaren kartanolla
Ke 14.10. klo 18-21
@ Saaren kartano, Saaren rantatie 21, 23140 Hietamäki

Saaren kartanon residenssitaiteilijat Nadija Mustapić ja Toni Meštrović esittävät teoksiaan tapahtumassa Connecting Islands: Kroatialaiset videotaiteilijat Saaren kartanolla ensi keskiviikkona 14.10.

Taiteilijapari Mustapić ja Meštrović on toteuttanut laajamittaisia multimediaprojekteja, joita on ollut esillä eri museoissa ja gallerioissa. Heidän työnsä tallentavat yhteiskunnallisia ilmiöitä; teoksissa dokumentaarisuus yhdistyy runollisuuteen ja kokemuksiin tilasta. Mustapićin ja Meštrovićin paikkakohtaiset ja tutkimuspohjaiset projektit välittyvät äänen ja videon kautta kokemuksiksi, jotka haastavat katsojan käsityksen kyseessä olevasta paikasta ja ilmiöstä.

”Projekteissamme olemme käsitelleet työtä ja tuotantoa laajemmalla tasolla, tarkastellen päivittäisissä rutiineissa esiin nousevaa valtadynamiikkaa työn subjektien ja työn sosiopoliittisten kontekstien välillä. Käytämme paljon aikaa ääni- ja videotaltiointien tekemiseen. Tavoitteenamme on luoda työntekijäyhteisöjen kanssa läheisempiä suhteita, jotka johtaisivat haastatteluihin – sekä tutkimustarkoituksiin käytettäviksi että nostamaan keskusteluun luovien lähestymistapojen merkitystä sosiaalisessa muutoksessa. Toisin sanoen, tarinat tietyn paikan kehittymisestä hahmottuvat yhteisön jäsenten muistojen, pelkojen, intohimojen, toivon, vihan ja visioiden kautta; lisäksi ne ovat kehityksen kannalta voimakkaasti vaikuttavaa ”rakennusmateriaalia”. Me keräämme tätä materiaalia, joka viestii paikan tai yhteisön identiteetin merkityksestä, ja sitten etsimme poeettisia lähestymistapoja välittääksemme ajatuksen kokemuksen tasolle”, kertoo Nadija Mustapić.

Connecting Islands: Kroatialaiset videotaiteilijat Saaren kartanolla. Ke 14.10. klo 18-21. Saaren kartano, Saaren rantatie 21, 23140 Hietamäki. Tapahtuma on maksuton.

Tapahtuman Facebook-sivu: https://www.facebook.com/events/554359231381600/

Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen: 101 kaikkien puolesta
17.10.–22.11.2015
@ Helsingin Taidehalli, Nervanderinkatu 3, Helsinki

Ars Fennica –palkitun taiteilijaparin, Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen näyttely pohjautuu heidän vierailuihinsa sadassa kodissa ympäri Suomen. Osallistujat edustavat tilastollista poikkileikkausta Suomen väestöstä: Heistä 51 on naisia, 11 asuu Helsingissä ja kolme Lapin läänissä. Yhdellä sadasta on tohtorin tutkinto ja kolme heistä on muuttanut Suomeen entisen Neuvostoliiton alueelta. 101 kaikkien puolesta tarjoaa yllättävän näkymän tilastojen taakse. Lue lisää: http://www.1-0-1.info ja http://taidehalli.fi/nayttelyt/tellervo-kalleinen-oliver-kochta-kalleinen-101-kaikkien-puolesta

TAIDE KANTAA JA KANNATTELEE
30.10.-22.11.2015
ti-pe 14-18 ja la-su 10-15.
@ TILA galleria, Kalevankatu 40, 00180 Helsinki

Näyttely koostuu Marika Tomu Kaipaisen kuratoimasta kutsunäyttelystä ja näyttelytilassa olevista yhteisötaiteellisista taidepajoista ja taideterapeuttisista tapaamisista. Lue lisää: https://www.facebook.com/events/1014101185289552/


 

2) SEMINAARIT, keskustelut yms.

Yhteisöjen merkitys – keskustelu työvälineenä
sekä yhteisöjen edut ja ristiriidat –seminaari
maanantai 12.10.2015 klo 13-16:30
@ tm•galleria, Erottajankatu 9B, 00130 Helsinki

Mukana mm. kuvataiteilijat Janne Nabb, Maria Teeri, Laura Wesamaa ja Timo Tähkänen. Seminaari on osa Taiteen tekemisen prosessit ja sisältö -seminaarisarjaa, jossa käsitellään maalaustaiteen itseisarvoa sekä taiteen tekemisen prosesseja ja sisältöjä. Sarja nostaa esiin aiheita, jotka ovat olennaisia vapaan taiteilijan näkökulmasta, ilman julkisen taidepuheen usein kuvataiteeseen liittämiä laatukriteerejä, hyötyajattelua, tuotteistamista ja välineellistämistä.  Ennakkoilmoittautaumiset pe 9.10. mennessä sähköpostitse osoitteeseen tml@painters.fi, tai puhelimitse numeroon 09-6811 0515 (ti–pe).

Grey Cube Gallerioiden keskustelutilaisuus
tiistai 13.10.2015 klo 14-17
@ Teatterikorkeakoulu, Auditorio 2, Haapaniemenkatu 6, Helsinki

Tilaisuudessa jaetaan taiteilijoiden ja järjestäjien kokemuksia eläintarhassa ja erityisesti karhulinnoissa esiintymisestä, paikkasidonnaisesta taiteesta, yleisön kohtaamisesta ja paikan adoptio -toimintamallista.Lisäksi kuullaan vuoden 2015 residenssitaiteilijoiden kokemuksista ja keskustellaan residenssitaiteilijatoiminnasta julkisen sektorin palveluksessa yleisellä tasolla. Ilmoittautuminen to 8.10. mennessä sähköpostitse greycubegalleriat (at) msl.fi. Lue lisää: http://greycube.paikantuntu.fi/

TAITEILIJAT MUUTOSTEKIJÖINÄ YHTEISÖISSÄ -yhteisötaideseminaari
lauantai 17.10.2015 klo 12-18
@ Valokuvagalleria Hippolyte, Yrjönkatu 8–10 sisäpiha, 00120 Helsinki

Seminaarin aiheina mm. osallistavan taideprojektin päättymisen jälkeiset prosessit, kulttuurihäirintä aktivismin muotona, taiteilijana maaseutuyhteisössä sekä provokaatio yhteiskunnallisen keskustelun avaajana. Puhujina ovat Tärähtäneet Ämmät, Pia Bartsch, Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, Jani Leinonen, Jari Tamminen sekä Henri Terho. Seminaari on osa DYSTOPIA/UTOPIA-näyttelyä Valokuvagalleria Hippolytessä 2.–25.10.2015.  Lue lisää: http://www.hippolyte.fi/tarahtaneet-ammat-dystopiautopia-2/

ART of the MOOC:
Merging Public Art and Experimental Education
OCTOBER 19TH 2015-

Join thousands around the world in this free, six-week online course that is also a work of public art. Designed by artist and Duke University professor Pedro Lasch, and co-taught by Creative Time chief curator Nato Thompson, the course includes creative exercises and dozens of presentations by key figures in the field of art and social politics

Can a MOOC be a work of art? New York’s public art organization, Creative Time, and Duke University believe it can.  Designed by artist and Duke professor, Pedro Lasch, and co-taught with Creative Time chief curator, Nato Thompson, ART of the MOOC functions simultaneously as a socially-engaged public art form and a survey course on that very subject.

Taking full advantage of the global scale yet intimate environment that only a MOOC can offer, this course merges traditional classroom practices with new technology and aesthetic experimentation.  Video lectures, complementary materials, and presentations by cross-national artists, curators, critics, and activists provide a formal and theoretical overview of the fundamental themes within socially-engaged public art.

Interspersed with these lessons, students will contribute to the field by completing creative assignments and participating in collective art projects.  Online forums and opportunities to assemble outside of class will allow students to share their activities while developing critical thinking and discussion skills. Through this hands-on, participatory approach, ART of the MOOC welcomes students as collaborators in an unprecedented expression of public art and education.

Guest presentators include for example:

  • Suzanne Lacy is an artist and educator whose installation, video, performance, public art, photography, and art books focus on social themes and urban issues. She is the author of Mapping the Terrain, Leaving Art, and founder of the Public Practice M.F.A. at Otis College
  • Hans Haacke is an artist whose concept-based work critiques political and social systems. His public commissions include a piece for the Fourth Plinth in London, and the German Parliament.
  • Tom Finkelpearl is the Commissioner of the New York City Department of Cultural Affairs, and author of What We Made: Conversations on Art and Social Cooperation
  • Claire Doherty is a curator, writer, and educator interested in temporary, place-based art and unconventional curatorial practices. She is the founding director of Situations in the U.K., and author of Public Art (Now).

For more information and sign-ups, please visit https://www.coursera.org/course/artofthemooc


 

3) MUUTA AJANKOHTAISTA

Encounter – Kohtaamisia
2016 alkaen

Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt 130 000 euron apurahan Encounters – Kohtaamisia -hankkeelle, joka pyrkii lisäämään eri puolilla Suomea paikallisten ihmisten ja vastaanottokeskusten asukkaiden hyvää kanssakäymistä taiteen keinoin. Hankkeen toteuttaa pirkanmaalainen Kulttuuriosuuskunta Uulu vuoden 2016 aikana. Kulttuurirahaston tuella käynnistyvän hankkeen toivotaan juurruttavan pysyvämpiä toimintamalleja hyvän keskinäisen kanssakäymisen toteutumiseksi vastaanottokeskuksen alueelle. Lue lisää: http://uulu.fi/ ja https://skr.fi/fi/ajankohtaista/tukea-turvapaikanhakijoiden-ja-paikallisten-yhteiselle-tekemiselle-taiteen-keinoin

Sata kohtaamista
2016-2017 @ turku ja turun seudun kunnat

Turun seudun kuntien kulttuuriverkoston teoskokonaisuus Sata kohtaamista tarkastelee satavuotiaan Suomen monimuotoisuutta yhteisötaiteen keinoin. Vuosina 2016-2017 toteutuvan monitaiteellisen kokonaisuuden taiteilijat ja teokset on valittu. Mukana ovat Annastiina Saastamoinen: ”This is me” –teos nuorista nuorten tekemänä, Maria ja Joona Lukala: ”Lähiösinfonia”, Turun Sarjakuvakerho ry: ”Kohtaamisten kartta”, Annika Dolgov ja Hanna Kaisa Vainio ”Kuulumiset –sanomalehtiprojekti” sekä Veera Vähämaa, Heidi Fredriksson ja Tiina Puranen ”Sata suuta, sata korvaa”.

VASTAAN+OTTO
I. yhteisötaiteen triennaali
31.3.–5.6.2016
Helsinki–Kemiönsaari–Turku–Mynämäki–Rauma–Pori–Vaasa

Keväästä alkukesään 31.3.–5.6.2016 länsirannikon kaupunkeihin levittäytyvä VASTAAN+OTTO | yhteisötaiteen triennaali avaa laajan näkymän taiteeseen, jonka lähtökohtana on ihmisten välinen kohtaaminen, vuorovaikutus ja yhteistyö. Teemalla VASTAAN+OTTO viitataan sekä vastaanottamisen ja vieraanvaraisuuden että vastustamisen ja vallankäytön kysymyksiin. Triennaalin toteutuksesta vastaavat  Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkijaresidenssi ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Suomessa asuville  ja toimiville taiteilijoille, työryhmille ja yhteisöille suunnattu teos- ja ohjelmahaku oli avoinna 26.6.–31.8.2015. Haun kautta etsittiin teos- ja ohjelmaehdotuksia toteutettavaksi Turkuun, Kemiönsaarelle tai Poriin. Haku poiki yli 50 ehdotusta. Kaikille hakijoille on ilmoitettu päätöksistä – lämmin kiitos kiinnostuksesta!


 

4) tulevia tapahtumia

VOL.2 ZINE 2/2015

Yhteisötaide Vol.2 -verkoston verkkolehti on paraikaa työn alla. Uudessa numerossa julkistetaan muun muassa VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaalin ensimmäiset taiteilijat. Lisäksi nostetaan esiin Turussa kevään ja syksyn aikana käytyjen, yhteisötaiteen ajankohtaisiin aiheisiin pureutuneiden keskustelukahviloiden anti. Aiheita ovat mm. taiteellisen työskentelyn eettisyys, taiteen yhteiskunnallisuus, kollektiivisen ja jaetun tekijyyden ristiriidat sekä käsiteviidakossa seikkailu. Verkkolehti ilmestyy 11.12.2015 mennessä sivuilla http://www.yhteisotaidevol2.net/vol-2-zine/

Joshua Sofaer "Embarrassment: A bare-buttocked lecture" Kuva: Manuel Vason, 2001

VOL.2 KESKUSTELUCAFÉ 4/2015: ”KOLLEKTIIVINEN JA JAETTU TEKIJYYS”

perjantaina 2.10.2015 klo 13-15
@ ravintola Koulu, Eerikinkatu 18
Vapaa pääsy, kieli englanti
Alustajina Joshua Sofaer (UK) ja Minna Heikinaho

”Rikkoakseen taiteilija tekijänimeen liittyvän ura-, markkina-arvo logiikan on väistettävä tekijänimi-mekanismia ja koska kollektiivinen tekijyys on jaettua – mitä siis jää jäljellä: sisältö, yhteiskuntakriittinen ja reflektoiva nyt–hetkessä koettu ja eletty akti, mikä on poliittista. Se on syy; miksi tekijyys tulee vapauttaa!” -Minna Heikinaho

Järjestyksessä neljäs VOL.2 -keskustelucafé keskittyy tekijyyteen liittyviin kysymyksiin yhteisöllisessä ja osallistavassa taiteellisessa työskentelyssä. Mitä tekijyyden jakaminen tarkoittaa? Minkälaisia (eettisiä) kysymyksiä liittyy kollektiiviseen tekijyyteen? Mitä seuraa, jos luopuu oman tekijänimen käytöstä? Aiheeseen johdattavat englantilainen taiteilija Joshua Sofaer ja kuvataiteilija Minna Heikinaho. VOL.2-keskustelucafé toteutetaan osana New Performance Turku Festivalin oheisohjelmistoa.

Joshua Sofaerin työn keskiössä ovat erilaiset yhteistyön ja osallistamisen muodot. Usein sarkastisellakin huumorilla höystettynä Sofaer leikkii vakiintuneilla tekemisen tavoilla, soveltaen ja uudelleen rakentaen formaatteja kuten keskusteluohjelmia, kilpailuja, luentoja tai museonäyttelyitä. Tunnettuja teoksia ovat muun muassa Scavengers -teokset, joissa yleisö juoksi kilpaa pitkin kaupunkia ratkoen vihjeitä ja suorittaen tehtäviä ja Lontoossa sijaitsevaan Science Museumiin luotu The Rubbish Collection, jossa museon jätteistä syntyi valtava arkisto. Sofaerin teos Embarrassment: A bare-buttocked lecture esitetään osana New Performance Turku Festivalia, torstaina 1.10.2015 klo 20:00-21:00,TEHDAS Teatterissa, liput 7/5 €. Lisätietoja: http://www.joshuasofaer.com/ ja http://newperformance.fi/

Julkiseen tilaan sijoittuvat sosiaaliset tilanteet, kohtaaminen, vuorovaikutus ja jaettu kokemuksellisuus ovat usein läsnä kuvataiteilija Minna Heikinahon työskentelyssä. Hänen tunnettuja teoksia ovat muun muassa Helsingin Hakaniemessä toteutunut Ilmainen aamiainen (1994) ja Kalliossa vuosina 1996-2001 toiminut taidetila Push Firma Beige, joka toi taiteen osaksi kaupunginosan arkea ja elämää. Tällä hetkellä Heikinaho pohtii yhteisötaiteelliseen toimintaan liittyvää vuorovaikutustilannetta itselle vieraan ja erilaisen kohtaamistilanteina sekä tekijä -nimen ympärille syntyneitä problemaattisia arvotuksia (arvolatauksia), tuotteistamista.


VOL2-sarjassa tarkastellaan yhteisötaiteen ajankohtaisia kysymyksiä ja aiheita keskusteluiden, luentojen ja työpajojen muodossa. Sarjan tuottavat Taiteen edistämiskeskus ja Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Saaren kartano yhteistyössä alueen taiteilijajärjestöjen kanssa. VOL.2-keskustelucafé 4/2015 toteutetaan yhteistyössä New Performance Turku Festivalin kanssa.

Lisätietoja: yhteisötaiteen läänintaiteilija / Taiteen edistämiskeskus Suvi Solkio, suvi.solkio@minedu.fi / www.yhteisotaidevol2.net

Kutsu yhteisöille, Pori

Porissa järjestetään huhtikuussa 2016 viikon mittainen yhteisöllisen taiteen tapahtuma VASTAAN + OTTO, joka leviää ympäri kaupunkia. Paikallisia asukkaita, yhdistyksiä, seuroja ja muita toimijoita kutsutaan mukaan osallistumaan. Tapahtumassa syntyy taidetta yhteisöjen ja taiteilijoiden tekemänä. Mitä uutta sinä haluaisit tapahtuvan omilla kulmillasi? Kaipaako yhdistyksesi toiminta vaihtelua kokoontumisiin? Haluaisitko taidetapahtuman elävoittämään omaa ja muiden arkea?

Yhteisöllisyys

Perinteisen taideteoksen lisäksi taiteilijan ja yhteisön yhdessä valmistama teos voi olla vaikkapa työpaja tai tapahtuma. Yhteisötaide osallistaa ja tapahtuu usein perinteisten näyttelytilojen ulkopuolella. Aiempaa kokemusta sen tekemiseen ei tarvita. Porissa toteutettuja yhteisöllisiä teoksia ovat esimerkiksi Heikinlinnan ja Sampolan valoteokset, joissa taiteilijat yhdessä kerrostalon asukkaiden kanssa valaisivat ikkunat värivaloin ja kuvin yhden illan ajaksi (kuva alla).

1044815_206418422892760_1386631878_n

 

Yhteisöjen haku käynnissä porissa elokuun 2015 loppuun asti

Yhteistyökumppaneita etsitään elokuun 2015 loppuun saakka. Taiteilijoita on kutsuttu tekemään ehdotuksia teoksista, joita toteutetaan yhdessä paikallisten kanssa. Valitut teokset tullaan toteuttamaan tahojen kanssa, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa olla mukana. Voit ilmaista halukkuutesi osallistua kirjoittamalla sähköpostia tapahtuman järjestäjille. Mukaan voit lisätä myös toiveita teoksen sisällöstä ja kertoa omasta toiminnastanne, sekä siitä, miksi toivoisitte olla osana tapahtumaa. Osallistuminen on maksutonta.

Ilmoittautumiset ja lisätietoa:

Anne Salmela
Porin taidemuseo
anne.salmela@pori.fi
Puh. 044 701 1089

Tapahtuma on osa yhteisötaiteen triennaalia, joka järjestetään 31.3.-5.6.2016 länsirannikon kaupungeissa; Helsinki, Kemiönsaari, Turku, Mynämäki, Rauma, Pori ja Vaasa. Triennaalin järjestävät Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartanon taiteilija- ja tutkija- residenssi ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipiste yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Porista osallistuvat mm. Porin taidemuseo, Turun yliopisto / Maisemantutkimus, Porin lastenkulttuurikeskus ja Kulttuurikeskus Annankatu 6.

valokuva: Laura Nissinen

SANAT, JOIDEN VÄLISTÄ TIHKUU TOINEN TODELLISUUS -VOL.2 KESKUSTELUCAFÉ: ”KIELI, VALTA JA KOLONISAATIO”

alustajana tanssija-tutkija Kirsi Heimonen

lauantaina 29.8.2015 klo 12-14
@ Kirjakahvila, Vanha Suurtori
Vapaa pääsy

”Olennaista on kohdata kieli, havahtua siihen kuinka se kontrolloi, avaa, piilottaa, suostuttelee, käskee, julistaa, kuiskii, ehdottelee tai ottaa haltuunsa. Olla valpas ja ihmetellä. Havahtua siihen kuinka nopeasti voi hotkaista uusia käsitteitä taiteen ja eri ympäristöjen rajapinnassa, liidellä sanojen kannattamana kysymättä mitä sana sisältää tai miksi se on otettu käyttöön. – Pysähdyn kuuntelemaan sanoja, joiden välistä tihkuu toinen todellisuus. Kieli liikehtii, se etsii yhteyttä lukijaan.”

Järjestyksessä kolmas VOL.2  -keskustelucafé keskittyy kielen paikkaan, sen valtaan ja vallattomuuteen yhteisöllisissä taidehankkeissa. Kuinka rahoittajat ohjaavat kielellä tiettyyn suuntaan, ja miten se heijastuu taiteilijan työhön eri ympäristöissä? Millainen on kirjoittajan ja kielen suhde? Miten suhtautua uusiin käsitteisiin taiteen ja eri ympäristöjen risteyskohdassa? Kuka kirjoittaa ja kuinka kirjoittaa tai puhua tapahtuneista hankkeista, jotta yhteys tapahtuneeseen olisi läsnä – vai tarvitaanko sitä?

Aiheeseen johdattaa tanssija-tutkija Kirsi Heimonen, joka tekee tällä hetkellä taiteellista tutkimusta hitaasta kävelystä vierailevana tutkijana Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

Jokapäiväiset liikkeet, Titta Court ja Kirsi Heimonen. Valokuva: Juha Åman.

Jokapäiväiset liikkeet, Titta Court ja Kirsi Heimonen. Valokuva: Juha Åman.

 

VOL2-sarjassa tarkastellaan yhteisötaiteen ajankohtaisia kysymyksiä ja aiheita keskusteluiden, luentojen ja työpajojen muodossa. Sarjan tuottaa Taiteen edistämiskeskus ja Koneen säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Saaren kartano yhteistyössä alueen taiteilijajärjestöjen kanssa. Lisätietoja: yhteisötaiteen läänintaiteilija Suvi Solkio, suvi.solkio@minedu.fi / www.yhteisotaidevol2.net

valokuva: Laura Nissinen